Sem a lengyeleknek, sem a románoknak nem megy

román
(fotó: Fülöp Gellért)
Lengyelországban és Romániában jelentősen csökkent az új autók és kisteherautók eladása novemberben éves szinten, elsősorban a félvezetők globális hiánya miatt, aminek a következtében visszaesett a lengyel gyártás is.

A SAMAR lengyel autóipari piackutató intézet adatai szerint novemberben 37 ezer 946 új autót és kisteherautót értékesítettek, ami 20,3 százalékkal kevesebb tavaly novemberhez képest. Októberben az eladás csökkenése némileg kisebb, 19,9 százalékos volt.    A novemberben értékesített járművek száma 4,1 százalékkal volt kevesebb októberhez viszonyítva.    Az idei első tizenegy hónapban eladott új autók és kisteherjárművek száma 476 ezer 952 volt, 11,3 százalékkal több a tavalyi azonos időszakinál.    Lengyelországban tavaly 488 ezer új járművet helyeztek forgalomba, 22 százalékkal kevesebbet a 2019-esnél.

A SAMAR szeptemberben azzal számolt, hogy az idén 12 százalékkal, 480 ezerre nő az új személyautók értékesítése az év elején várt 9,9 százalékos bővüléssel szemben. A kisteherautók értékesítésére vonatkozó várakozásán is javított szeptemberben a SAMAR, legfrissebb előrejelzése szerint az eladási szám 17,4 százalékkal, 70 ezerre emelkedik az addig becsült 14 százalékos növekedés helyett.

Novemberben folytatódott Romániában az újautó-értékesítés csökkenése, a forgalomba helyezett új járművek száma 13 százalékkal esett vissza a tavalyi tizenegyedik hónaphoz mérten – közölte a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap.    A romániai autógyártók egyesületének adatai szerint novemberben 11 480 új járművet helyeztek forgalomba, ami 13 százalékos csökkenést jelent éves szinten. Októberben és szeptemberben is visszaesést jegyeztek fel, így három hónapja tart a hanyatlás.    Az idei első tizenegy hónapban a forgalomba helyezett új járművek száma 0,93 százalékkal, 109 350-re csökkent a tavalyi év azonos időszakához mérten.    A lap szerint a csökkenés az elektromos félvezetők globális hiányával magyarázható, amely a román autóipart is sújtja. A romániai gyártók szeptember óta kénytelenek voltak többször is kényszerszünetet tartani. A lap szerint azok a gyártók vannak előnyben, amelyek rendelkeznek korábban legyártott járművekkel, így viszonylag rövid idő alatt a vásárlók rendelkezésére tudják bocsátani a megvásárolt autót.

Novemberben a forgalomba helyezett használt járművek száma is 11,39 százalékkal, 30 280-ra csökkent, az első tizenegy hónapban 0,63 százalékkal kevesebb, 368 521 használt járművet helyeztek forgalomba Romániában.