Hatalmas a különbség a gumik között, nem mindegy mit vesz!

gumiteszt
A legjobb és a legrosszabb gumik fékútja között száraz és nedves úton, 60 kilométer/óráról több mint 3, jeges karakterisztikájú úton pedig már 40 kilométer/órás tempóról is akár 60 méteres lehet a különbség.

Az Autónavigator.hu a a Nonstopgumi csapatával a Hungaroring területén működő Groupama Tanpályán immár tizedszer bonyolította le nagyszabású téligumi-tesztjét, hogy felhívja a figyelmet a gumicsere és a téli közlekedésbiztonság fontosságára. Fékút, kapaszkodóképesség, kigurulás, menetzaj és kopás.

A 2021-es téligumi-tesztnek is a mogyoródi Groupama Tanpálya vezetéstechnikai központ adott otthont, és a lebonyolítás is megegyezett a korábbi évekével. Vagyis amíg a az Autónavigátor.hu szakértői az egyik tesztautóval mérést végeztek többek között száraz és nedves aszfalton, valamint nedves, a jéghez hasonló tapadási tényezőjű műgyantán, addig a másik autón a Nonstopgumi gárdája cserélte a 205/55 R16-os új és használt téli, nyári és négyévszakos abroncsokat. A napos, sokszor még akár ősziesnek is mondható időjárás miatt jellemző, hogy még sokan kivárnak a gumicserével, ezzel azonban szélsőséges esetben magukat és a többi közlekedőt is veszélybe sodorhatják. Az útfelület nedvessége mellett ugyanis az aktuális hőmérséklet is perdöntő lehet.

gumiteszt

„A gumik tapadásánál már 1-2 Celsius foknyi különbség is érezhető, akár normál aszfalton és fagypont felett is. Idei tesztünket 4 Celsius fokos levegőhőmérséklet, 2-2,5 fokos aszfalthő mellett kezdtük. Az idő először hűlni, majd melegedni kezdett, ugyanakkor állandó tényező volt, hogy a föld alatti tartályból locsolt aszfalt melegebb lett a rá eső víztől, mint a száraz. Emiatt az a furcsa, de beszédes helyzet állt elő, hogy a melegebb, de vizes aszfalt rövidebb fékutat adott, mint a száraz, de hűvösebb. A teszt eredményei is egyértelműen mutatják, hogy nemcsak a csapadéktól, hanem a hőmérséklet változásától is nőhet a fékút” – mondta Katona Mátyás, az Autónavigátor.hu főszerkesztője.

A 2021-es teszten az összesített első helyen a Bridgestone Blizzak LM005 abroncs végzett, 93,2%-os súlyozott végeredménnyel. A dobogó második helyére a Continental WinterContact TS 870, a harmadikra pedig a Kleber Krisalp HP3 abroncs került.

Összértékelés szerinti sorrend Súlyozott végeredmény (%)* és értékelés
Bridgestone Blizzak LM005 93,2% Nagyon jó
Continental WinterContact TS 870 91,7% Nagyon jó
Kleber Krisalp HP3 89,4%
Hankook Winter i*Cept RS2 W452 89,2%
Triangle Winter X TW401 88,5%
Barum Polaris 5 87,4%
Michelin Alpin 6 87,0%
Triangle SeasonX TA01 (négyévszakos) 84,6% Megfelelő
Barum Quartaris 5 (négyévszakos) 84,4% Megfelelő
Használt téli gumi 82,3% Megfelelő
Pirelli Winter Snowcontrol Serie 3 80,3% Megfelelő
Michelin CrossClimate 2 (négyévszakos) 80,1% Megfelelő
Használt nyári gumi 60,6% Rossz
* a száraz és a nedves aszfalton, valamint a nedves műgyantán (jegeshez hasonló felületen) mért fékezhetőség és a nedves műgyantán mutatott kapaszkodóképesség 20-20%-os, a kopási kép 10%-os, a zajszint és a kigurulás 5-5%-os figyelembevételével

1 Comment on Hatalmas a különbség a gumik között, nem mindegy mit vesz!

  1. Na igen a rossz gumi mindig csak bajt okoz. A szomszédom is annak köszönheti hogy megszületett. Rengeteg baj volt.van vele!!

Comments are closed.