Csaknem 90 százalékban kész a tiszaújvárosi poliol-gyár

poliol Mol
A Tiszaújvárosban 2019 őszén indult poliol-komplexum beruházás elérte a 89 százalékos készültséget, az építés befejezése 2022 második felére várható – közölte a Mol.

Kiemelték, az 1,3 milliárd euróból megvalósuló beruházás nemcsak a Mol történetének eddigi legnagyobb organikus befektetése, hanem országos viszonylatban is az egyik legjelentősebb.    Részletezik, hogy a tervezési munkák befejeződtek, 350 mérnök dolgozott Indiában, Thaiföldön, Németországban és Magyarországon, a kulcsberendezéseket a helyszínre szállították.     Az építkezés 35 hektáron folyik. Az elmúlt két évben 13 000 tonna acélszerkezetet építettek be, lefektettek 2500 kilométer kábelt, és közel 700 kilométer csővezetéket szereltek össze.

Marton Zsombor, a Mol Petrolkémia vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy a poliol-projekt a Mol-csoport történetében mérföldkő, a régióban egyedülálló, csúcstechnológiát képviselő komplexum megépítésével tovább erősítik vegyipari pozíciójukat, munkahelyeket teremtenek, és felgyorsítják a vállalat átalakulást.

A Mol közleményében ismerteti, hogy a poliolt számos iparágban használják termékek, eszközök és építőanyagok gyártására. Fontos alapanyag a textiliparban, bútoriparban, autóiparban és az építőiparban.

A poliol-üzem elindulása után a Mol a régió első olyan vállalata lesz, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben tartja a gyártás teljes értékláncát. A Mol csoport a 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepet szán a vegyipari értéklánc bővítésének, és 4,5 milliárd dollár értékű petrokémiai beruházást tervez – közölte a Mol.

 

3 Comments on Csaknem 90 százalékban kész a tiszaújvárosi poliol-gyár

 1. Poliol
  Nem végtermék,hanem 1. alapanyag a TDI,MDI mellett!!!
  Lágyító szerepet tölt be!
  MO-on minimális a felhasználása!
  Főleg exporttermék lesz, jelenleg importtermék!!!
  PPO néven közismert
  csak ennyi a felhomályosítás kedvéért
  barátilag
  J.L.

 2. (Reméljük,hogy a poliol gyár inditása és a garanciális mérése is problé
  mamentesen sikerül majd.)

Comments are closed.