Aranyérmes a debreceni gyár

Vitesco
LEED arany minősítést kapott a Vitesco Technologies debreceni gyára: a 21 ezer négyzetméteres épület a világszinten elismert fenntarthatósági tervezési, építési sztenderdeknek megfelelve nyerte el a minősítést. A gyár fontos szerepet játszik az olyan autóipari trendek követésében, mint a villamosítás és a fenntarthatóság – közölte a cég.

Közleményük szerint a LEED a legszélesebb körben használt zöldépület-minősítő rendszer, amely vizsgálja az épület belső környezetének minőségét, a környezeti szempontból előnyös elhelyezkedését, energia- és vízfelhasználásának hatékonyságát, a beépített innovatív technológiát és anyagokat, illetve a fenntartható üzemeltetést.     A debreceni Vitesco Technologies épülete kiemelkedően magas pontszámot ért el a beltéri környezet kategóriában a kiváló levegőminőségének és a modern belső tereinek köszönhetően, továbbá maximum pontszámot kapott az öblítő berendezések vízhatékonysága, illetve az esővízgyűjtés terén.

A közlemény szerint utóbbi azt jelenti, hogy a Vitesco Technologies korszerű üzeme az illemhelyöblítésre több mint ezer köbméter esővizet hasznosított a díj megszerzéséig. Emellett az arany minősítéshez hozzájárult az is, hogy a debreceni gyárban az egy munkavállalóra vetített villamosáram-felhasználás 23 százalékkal, a létesítmény-üzemeltetésre fordított energia pedig 17 százalékkal csökkent az épület használatbavétele és a minősítés megszerzése között.    A Vitesco Technologies célul tűzte ki, hogy 2030-ra szén-dioxid-semleges működést ér el, amelyben Debrecen jelentős szerepet játszik – idézi a közlemény Hans-Jürgen Braun operációs vezetőt.