Zöld utat kapott a Bugatti-Rimac

Bugatti-Rimac
Megkezdi a működését a Bugatti-Rimac vegyesvállalat, a Volkswagen leányvállalata, a Porsche bejelentése alapján.

Az elektromos sportkocsikat gyártó horvát cég, a Rimac és a Porsche az idén nyáron állapodott meg arról, hogy a a Bugatti márka és a Rimac részvételével vegyesvállalatot hoznak létre. A cég 55 százaléka a Rimac, 45 százaléka a Porsche tulajdonában van.     A Porsche 2018 óta résztulajdonosa a Rimacnak, jelenleg 24 százalékban. Emellett a Hyundai 11 százalékos, a Kia pedig 2,7 százalékos hányaddal rendelkezik a vállalatban, amelynek legnagyobb tulajdonosa 47,7 százalékos részesedéssel maga az alapító, Mate Rimac. A cég 2009-ben jött létre “garázs-vállalkozásként”.

A Volkswagen konszern 1998-ban vásárolta meg a Bugatti tervezési és márkanévhasználati jogait. A konszern a közös vállalat létesítése érdekében az idén július elején adta át a Porsche-nek a jogokat. A közös vállalat keretében mindkét üzem önállóan működik tovább és saját márkanévvel állítja elő termékeit. A tényleges egyesítésre 2023-ban kerül majd sor a “Rimac Campus” telephelyen, ahol közösen folytatják majd mindkát márka a kutatási és fejlesztési munkáit.

Az egyesülési szándékról még júliusban tett bejelentés szerint a Bugatti-Rimac közös vállalatnak a tervek szerint 430 alkalmazottja lesz, ebből 300 a Rimac zágrábi üzemében 130 pedig a Bugatti franciaországi manufaktúrájában, Molsheimben. Az együttműködés első új modelljei a belsőégésű motoros Bugatti Chiron, valamint a teljesen elektromos Rimac Nevera lesznek.

A Bugatti modellpalettája középtávon teljesen elektromos modellekkel, a köztes időben pedig hibrid-elektromos modellekkel bővül majd a bejelentés szerint. Az utolsó belsőégésű motoros  modell bemutatására nem adtak meg határozott dátumot.

A Bugatti-Rimac közös vállalatot a Rimac Automobili alapító-vezérigazgatója Mate Rimac vezeti. A luxus sportkocsikat gyártó franciaországi Molsheimben működő Bugatti Automobiles S.A.S. igazgatója Stephan Winkelmann októberben lemondott posztjáról és azóta az Audi tulajdonában lévő Lamborghini irányításának szenteli minden figyelmét.