Vitara, Swace, Across – kipróbáltuk a Suzuki hibrid újdonságait

Suzuki
Az idei Suzuki élménytúra a zalai dombságot vette célba, de a Suzuki legújabb hibridjeit autópályán is hajtottuk. A kétnapos vezetés során arra is választ kaptunk, mennyire hatékony a hazai hibrid?

Minden a hibrid körül forog most a Suzukinál. Egy híján minden hazánkban forgalmazott Suzuki modellt hibrid hajtáslánc hajt, a csakis a Jimny kapható hagyományos motorral, de azt immár teherautóként forgalmazzák.

Across

A Magyar Suzuki rendezvényén szinte a teljes személyautó-kínálat felvonult: Ignis, Swift, Vitara, SX-4 S-Cross, Swace, Across. Hibrid mind, de nem mind ugyanaz a hibrid. Van köztük lágy hibrid 12 voltos és 48 voltos elektronikával (elektromos motor rásegítés a benzinmotorra), van köztük full hibrid és elektromos hálózatból is tölthető (plug-in) hibrid. Utóbbi kettő a Toyotától érkezett.

suzuki2

Kombi Japánból: Suzuki Swace

Újra van kombija a Suzukinak! Igaz, valójában ez egy Toyota Corolla. Suzuki emblémával, Suzuki szervizzel, suzukis garanciával, hibrid Toyota hajtáslánccal és a Toyotánál kedvezőbb áron. Elsőként a Swace kombit tettem próbára, autópályán kellemes utazóautó, a fogyasztása pedig könnyedén 6 liter körül tartható még úgy is, hogy néha a megengedett sebességnél többel kergetjük.

swace1

A Suzuki Swace hossza 4655 milliméter, szélessége 1790 milliméter, magassága 1460 milliméter, tengelytávolsága pontosan 2,7 méter. Legkisebb fordulókörének sugara 5,2 méter, szabad hasmagassága 135 milliméter. Az alacsony tömegközépponttal tervezett Swace széles kialakítását erőteljesen hangsúlyozza hátrafele ívelő vonalvezetése, amelyet az egyedi tervezésű bi-LED fényszórók és a nagy, méhsejtmintás hűtőrács tesz még vonzóvá. Utasterének tervezésekor a kényelem és a praktikum volt a fő szempont. A tágasság érzetét a széles műszerfal erősíti, amelyet egybefüggő vízszintes elemekkel díszítettek. Az ülések párnázása puha, a kárpit a Suzuki sajátja, azt nem a Toyotától kölcsönözte, a műszerfalon és a középkonzolon ezüst és króm díszítéseket találunk. A kilenc hüvelykes érintőképernyő képes az Apple CarPlay, az Android Auto és a MirrorLink rendszereit kivetíteni, ami jól jön, ha épp az autóban nincs navigáció. A konzol aljában vezeték nélküli töltőpad áll rendelkezésre az okostelefonok töltéséhez, valamint két USB-csatlakozó és egy AUX-bemenet érhető el a vezető- és az anyósülésen utazók számára.

swace2

Az utastér sokoldalú és kényelmes mind a vezető, mind az utasok száméra. Az első és a hátsó ülések közötti bőséges, 928 milliméteres távolság az egyik legjobb a kategóriájában.

Az 596 literes csomagtér bőséges (pár literrel többet is ad, mint a Toyota, mert az hátul hordozza a 12 voltos akksiját), az ülések ledöntésével 1606 literrel gazdálkodhatunk (VDA-módszerrel mérve 1232 literrel). A sokoldalúbb felhasználás érdekében a csomagtértálcát alacsonyabb helyzetbe lehet helyezni a magasabb tárgyak szállításához. Nedves vagy szennyezett tárgyakat is cipelhetünk vele, a szőnyeg hátoldalát műanyag burkolattal vonták be a könnyű tisztíthatóság érdekében.

A Swace hibrid rendszere (ami a Prius IV-ben mutatkozott be ebben a formájában) ötvözi a 72 lóerős (53 kW, 163 Nm) villanymotort (ezt egészíti ki egy másik, amely a generátor és indítómotor szerepét tölti be) egy 98 lovas (72 kW) és 142 newtonméter nyomatékú, 1,8 literes Atkinson-ciklusú, szívócső-befecskendezős benzinmotorral, amelyet kizárólag hibrid rendszerhez (összesített teljesítménye 122 lóerő) terveztek. Elektromos üzemmódban a járművet kizárólag a 0,75 kWh kapacitású (3,6 Ah, 207 V névleges feszültséggel) akkumulátorból nyert energia hajtja néhány kilométeren át. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 11,1 másodperc alatt gyorsul fel a Suzuki Swace, végsebessége 180 kilométer/óra.

swace6

Az alacsony tömegközéppontnak és finom hangolású felfüggesztésnek köszönhetően pihentető a japán kombi vezetése. A lítiumion-akkumulátor hátsó ülések alatti elhelyezkedése segít csökkenteni a karosszéria dőléseket, javítja a menetstabilitást, és hozzájárul a sima és könnyű vezethetőséghez. A MacPherson első és a kettős keresztlengőkaros hátsó felfüggesztés garantálják a menetkényelmet. Fogasléces kormányműve pontos, a tárcsafékek megfelelően lassítják a vezetővel mintegy 15 mázsás puttonyost, az elektronikusan vezérelt fokozatmentes “váltó” (e-CVT) finoman, rángatás nélkül dolgozik.

swace4

A Suzuki Swace alap- és extrafelszereltségei között olyan, az utazás biztonságát szavatoló rendszerek kaptak helyet, mint az intelligens automatikus parkolási rendszer, az ütközésmegelőző, a sávkövető, a forgalmi jelzések felismerése, az adaptív tempomat, a holttérfigyelő (a belépőnél eggyel magasabb felszereltség esetén alap), a hátsó keresztirányú forgalmi figyelmeztetés, vagy az automatikus rögzítőfék. Alapfelszereltség (GL+) többek között a parabola LED-fényszóró, a tolatókamera, a holtérfigyelőn kívül az összes segéd. Ezeken felül GLX felszereltség esetén alaptartozék elöl-hátul a parkolóradar, a vezeték nélküli mobiltöltő és a bi-LED fényszóró. A garancia tekintetében erre a modellre is érvényes a hibridekre vállalt 3+7 éves jótállás.

Vitara automatával

A Vitara régi ismerős, de automatikus váltóval egy jó ideje nem forgalmazták. A hibridet már vezettem, de a hibrid automatát még nem, a rendezvény igazi újdonsága ez az esztergomi modell volt. A hatfokozatú automata kézzel is kapcsolható, akár a váltó mögötti fülekkel, akár úgy, hogy a váltót M állásba húzzuk. A fogyasztása autópályán is hét liter körül tartható, a tesztautóban 1700 kilométeres használat után 7,3 literes átlagfogyasztást jelzett a fedélzeti számítógép.

vitara7

Az Év Magyar Autója 2021 díjas Suzuki Vitara kizárólag 48 voltos hibrid hajtáslánccal kapható, a korábbinál gazdagabb felszereltséggel, csakis LED-es fényszórókkal és gazdag vezetéstámogató arzenállal. Kívülről az első lámpáiban egy kék színű osztásról ismerszik fel a hibrid és természetesen a hybrid feliratról. Színes központi kijelzője beszédes, egyértelmű grafika mutatja, hogy éppen milyen erőforrást használ az autó.

vitara2

Az 1,4 literes Boosterjet motor 130 lóerős teljesítménye elegendő a mindennapos biztonságos autózáshoz. Az intercoolerrel ellátott turbófeltöltő túlnyomásos levegőt juttat a hengerekbe és ezzel lehetővé teszi, hogy a motor már alacsony fordulatszámon, akár kétezres fordulaton elérje a legnagyobb nyomatékot (235 Nm). A Suzuki könnyű és kompakt új hibrid rendszere egy meghajtó funkcióval is ellátott a motorhoz szíjjal csatlakozó indítógenerátorból (feladata a nyomatéknövelés és -kiegyenlítés) és egy 48 voltos lítiumion-akkumulátorból, valamint egy 48-12 voltos DC/DC konverterből áll. Az ISG lassításkor áramot fejleszt, amely az akkumulátorokban (van 12 voltos is) tárolódik. A hatékony töltési fokozat gyakori motorrásegítést tesz lehetővé. A stop-start rendszer automatikus, sima és egyenletes újraindítást tesz lehetővé. A rásegítő villanymotor teljesítménye 13,6 lóerő, legnagyobb nyomatéka 53 Nm.

vitara4

Hálózatból is tölthető az Across

A visszaúton, amikor már az ember siet haza, illetve az újabb munka, az Év Magyar Autója közös zsűri tesztjének budaörsi helyszínére – jól jött, azaz jó tempót ment az Across, a Suzuki emblémás RAV4. Természetesen nem csak a logót cserélték le a mérnökök, az autó orra markánsabb, suzukisabb lett, újak a lámpák is. Különlegessége a konnektorról tölthető akkumulátor, amely akár 70-80 kilométer helyi kibocsátástól mentes autózást tesz lehetővé. Autópályán 300 lóere a belső sáv urává teszi. Nem kell villogni – nincs annál gyűlöletesebb, amikor hátulról villantani kezdenek a sietősök -, a határozott tekintete elől szépen és fegyelmezetten tartanak jobbra a belső sávban haladók. A Suzuki emblémát persze nem értik.

across2

Elektronikus összkerék-meghajtási rendszere valódi 4×4 teljesítményt nyújt a vezetőnek, miközben fenntartja az üzemanyag-hatékonyságot.

A motorháztető alatt 2,5 literes, 4 hengeres szívó benzinmotor (184 lóerővel, 227 Nm nyomatékkal) bújik meg, amelyet további két villanymotor segít (az első tengelynél lévő villanymotor 182 lóerős,  legnagyobb forgatónyomatéka 270 Nm; a hátsó kerekeket hajtó 54 lóerős, legnagyobb forgatónyomatéka 121 Nm). Az összteljesítmény eléri a 306 lóerőt. Nagyon jól gyorsul az Across, országúton fogyasztása 6-7 liter körül tartható, autópályán nagy tempóval haladva az étvágya 8-9 literre nő. Ám, aki rendszeresen tölteni tudja (a fedélzeti töltő csak 3,6 kW-os, villámtöltés nincs), ráadásul zöld energiával, az nemcsak a pénztárcáját kíméli jelentősen, hanem a valóban a környezetét is.

across3

Nem áll le a gyártás Esztergomban

Az eseményen megtudtuk, hogy elnyúló szállítási idő van, kapacitáshiány viszont nincs, bár a félvezetőhiány miatt szűkül a kapacitás és kevesebb autót tudnak értékesíteni, mint amennyire érdeklődés van, de a gyártás nem áll le, legfeljebb a műszakok száma csökken kettőről egyre, időről időre. A csiphiány miatt korlátozottan érhető el a navigációs és szórakoztató rendszert vezérlő fejegység, de az ügyfél kérésére anélkül is legyártják az autót, illetve a kereskedés segít megoldást találni, utólagosan is beszerelik az audiorendszert.

Kép és szöveg: Biró Csongor