A járműipar húzza a magyar gazdaságot

járműipar
A bruttó hazai termék (GDP) volumene 17,9 százalékkal nőtt a második  negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedéshez az ipari termelés 7,3, a szolgáltatások 7,0, az építőipar 0,9 százalékponttal járult hozzá.

Az előző negyedévhez mérve 2,7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A naptárhatással és minden egyszeri és rendkívüli hatástól megtisztított éves növekedés 17,7 százalékos volt.     Az ipar teljesítménye 36,9, ezen belül a feldolgozóiparé 39,9 százalékkal nőtt a tavalyi második negyedévhez képest. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a járműipar növekedése járult hozzá a bővüléshez – közölte a KSH.     Az építőipar hozzáadott értéke 18,4, a mezőgazdaságé 1,1 százalékkal emelkedett.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában folyó áron 298 milliárd forint aktívum keletkezett az egy évvel korábbi 150 milliárd deficittel szemben. Az export volumene erőteljesebben, 33,0 százalékkal bővült, az import 23,4 százalékos növekedésével szemben. Az áruforgalomban a kivitel 35,9, a behozatal 28,6 százalékkal nagyobb lett az egy évvel korábbinál, a 189 milliárd forint deficit 113 milliárd forinttal kisebb az egy évvel korábbinál. A  szolgáltatások exportja 20,3 százalékkal nőtt, importja 3,4 százalékkal csökkent, az aktívum 335 milliárd forinttal 487 milliárd forintra nőtt.

A bruttó hazai termék második negyedévi, 17,9 százalékos növekedéséhez a végső fogyasztás 6,0 százalékkal, ezen belül a háztartások fogyasztás kiadásai 5,3 százalékkal járult hozzá. A bruttó felhalmozás 5,4 százalékpontot, ebből a beruházások 2,5 százalékpontot tettek hozzá a növekedéshez. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 6,5 százalékponttal növelte a gazdaság teljesítményét, amiből az áruforgalom 3,4 százalékponttal, a szolgáltatások 3,1 százalékkal részesedtek.