Mire készül Svájc?

Svájc
Jelentős léptékkel halad Svájc a klímasemleges tömegközlekedés felé: a közeljövőben két nagyvárosban is komoly fejlesztések indulnak az elektromobilitás terén a Siemens segítségével.

Zürich célja, hogy nagyvárosi területén 2040-re nullára csökkentse az üvegházhatású gázok közvetlen kibocsátását, de már 2030-ra legalább 50 százalékkal venné vissza a mennyiséget az 1990-es szinthez képest. Zürich tömegközlekedési vállalata (VBZ) a cél elérését azzal is segíteni kívánja, hogy az évtized végére buszflottáját nagyrészt kibocsátásmentes meghajtásra állítja át.

A VBZ negyvenöt Sicharge UC típusú eBus töltőállomás telepítésére és üzembe helyezésére adott megbízást a Siemensnek. Az infrastruktúrát a Hardau buszgarázsban alakítják ki, ahol a jövőben 45 új elektromos autóbuszt fog ellátni energiával. Összesen negyvenöt Sicharge UC töltőállomást szerelnek majd fel, közülük 30 darab töltőkapacitása 100 kW, tizenöté pedig 150 kW lesz, a járműveket elsősorban az éjszakai szünetben töltik majd. Az installáció a tervek szerint 2022 elején lép működésbe.

További részletek a zoldjarmuipar.hu portálon.