Tarol a tajvani cég

TSMC
Rekordszintű volt a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának bevétele a június végével záródott negyedévben és a folyó negyedévre további közel 20 százalékos bővüléssel számol a globális kereslet növekedése alapján.

Az egyebek között az Apple cégnek is szállító TSMC negyedéves bevétele éves összevetésbe 28 százalékkal, rekordszintre, 13,29 milliárd euróra ugrott.     A szeptember végével záródó folyó negyedévre a tajvani vállalat 14,6-14,9 milliárd dollár bevétellel számol az egy évvel korábbi 12,1 milliárd dollárt követően.    A TSMC adózott eredménye a második negyedévben 11 százalékkal, 4,81 milliárd dollárra nőtt, némileg elmaradt az elemzők által várttól.

A csipgyártás egyike annak a kevés iparágnak, amelynek hasznot hozott az egész világot letaroló koronavírus-járvány. Az otthonaikba kényszerülő emberek közül ugyanis sokkal többen vásároltak prémium kategóriás számítástechnikai eszközöket, a vállalatok pedig igyekeztek nagyobb sávszélességet biztosítani a távmunkában dolgozók számára.     A TSMC korszerű lapkáit használják az olyan csúcstechnológiát képviselő okostelefonokban, mint például az Apple legújabb modellje, az 5G képes iPhone 12, de grafikus csipeket és mesterséges intelligenciát kiszolgáló csipeket is gyárt a vállalat.

A napokban hozta nyilvánosságra a félvezetők gyártóit tömörítő szövetség, a SIA, hogy májusban 43,61 milliárd dollár értékben értékesítettek félvezetőket a világon, ami 4,1 százalékkal felülmúlta az áprilisi 41,88 milliárd dollárt. A tavaly májusi 34,55 milliárd dollárhoz képest a növekedés 26,2 százalék volt.