Újdonság a Széchenyi István Egyetemen

SZTAKI
Ipari demonstrációs gyártó- és logisztikai mintarendszert alakítottak ki a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) győri telephelyén, a Széchenyi István Egyetemen, ahol kísérletezési, tesztelési, oktatási és demonstrációs környezetet biztosítanak a hazai ipari vállalatoknak, azon belül is a kis- és középvállalkozásoknak.

A SZTAKI tájékoztatása szerint a fejlesztés az Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központ elnevezésű projekt részeként valósult meg, amelyet 1,836 milliárd forinttal támogatott az Európai Unió a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon keresztül.     A projekt robotikai, érzékelő és logisztikai eszközök segítségével új eredményeket ért el egyebek mellett a kooperatív és adaptív termelési és logisztikai hálózatok, valamint az energiahatékony és fenntartható gyártás területén. Egyes megoldások számítási felhő alapú szolgáltatásként is elérhetők.    Az ipari demonstrációs gyártó- és logisztikai mintarendszer egyike lett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által is nyilvántartott kiválósági kutatási infrastruktúrának.    A mintarendszer több, a projekt eredményeit hasznosító ipari kutatás, európai kutatás-fejlesztési projekt, valamint a tavaly nyáron indult Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium kutatási infrastruktúráját is szolgáltatja a jövőben.

Eredeti céljának megfelelően nyitott arra, hogy kísérletezési, tesztelési és demonstrációs környezetet biztosítson a hazai iparvállalatoknak, a korszerű informatikai megoldásokkal különösen a kis- és középvállalkozásoknak.     A cél, hogy megoldásokat találjanak a cégek számára a gyakorlati igényükre a kiber-fizikai gyártórendszereken belül.