Rossz hír Lengyelországból

Lengyelországban az elemzők által vártnál is nagyobb mértékben lassult az ipari termelés növekedése éves szinten júniusban.

A lengyel statisztikai hivatal azt közölte, hogy júniusban az ipari termelés 18,4 százalékkal nőtt tavaly júniussal összevetve, miután májusban az éves növekedés jelentősebb, 29,8 százalék volt. A PAP lengyel hírügynökség által megkérdezett szakértők némileg nagyobb, 18,9 százalékos ipari termelésnövekedésre számította júniusra.     A múlt hónapban a legjelentősebben a feldolgozóipari termelés nőtt, évi 19,4 százalékkal, ami azonban szintén lassulás a májusi 32,4 százalék után.

Júniusban 4 százalékkal nőtt a lengyel ipari termelés májussal összevetve, amikor 0,8 százalékkal csökkent a megelőző hónaphoz képest. Az elemzői várakozások átlagában nagyobb, 4,5 százalékos júniusi havi szintű növekedés szerepelt.     Ugyancsak a statisztikai hivatal közölte, hogy júniusban a termelői árak éves szinten a várt 6,8 százaléknál jelentősebben, 7 százalékkal nőttek a májusi 6,6 százalékos emelkedés után. A legjelentősebb, 19,3 százalékos termelői árnövekedést a bányapari ágazatban jegyezték fel.     Havi összevetésben a termelői árak 0,7 százalékkal nőttek, kevésbé a májusi 0,9 százaléknál. Elemzői várakozások átlagában kisebb, 0,6 százalék szerepelt júniusra.