Magyar-orosz-kínai vasúti logisztikai vegyesvállalat jön létre

vasúti
Vasúti szállítmányozási vegyesvállalatot hoz létre a részben állami tulajdonú magyar CER Cargo és az orosz államvasút logisztikai vállalata, az RZD Logistics, kínai partner bevonásával – jelentette be Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a moszkvai magyar nagykövetségen.

Az erről szóló megállapodást az államtitkár Dmitrij Zverevvel, az orosz közlekedési miniszter első helyettesével írt alá. A vállalatot, amelynek alaptőkéjéről a felek később tesznek bejelentést, a tervek szerint még az idén Magyarországon fogják bejegyezni. A partnerek egyenlő részben lesznek tulajdonosok a cégben.     Mosóczi László elmondta, hogy az európai irányú fuvaroknál az árualapot Kína fogja biztosítani, visszafelé a felek várhatóan egyebek között vegyipari és gyógyszeripari termékeket szállítanak majd Európából.     “Ez egy alternatív útvonal, hiszen a távol-keleti áruk jelentős része Fehéroroszország és Lengyelország felé megy. De egyrészt az az útvonal már túlterhelt, másrészt a Kína-Oroszország-Ukrajna-Magyarország útvonal  a legrövidebb és a leggyorsabb Magyarország mellett Ausztria, Észak-Olaszország, Svájc és Dél-Németország felé is” – mondta az államtitkár.    Szavai szerint a cél az, hogy a Kína felől Magyarországra érkező szerelvények számát, amely nemrégiben még évente csak egy volt, ezerre növeljék. Mosóczi szerint jelenleg évente mintegy harminc szerelvény érkezik a Távol-Keletről.

“A Kína-Oroszország-Magyarország útvonal Záhony érintésével minden fél számára komoly gazdasági előnyöket fog jelenteni, jelentős mértékben hozzá fog járulni ahhoz, hogy Magyarország Közép-Európa logisztikai központja legyen. Maga Záhony is egy logisztikai központ lesz” – közölte.    Mosóczi László beszámolt arról, hogy a moszkvai megállapodást megelőzően Jekatyerinburgban tárgyalt Szverdlovszk megye vezetésével, mert a Kínából Oroszországon át Magyarország felé haladó tehervonatok a transzszibériai vasútvonalon fognak közlekedni, amely áthalad ezen a régión is. Az államtitkár az uráli nagyvárosban az INNOPROM ipari kiállításon tárgyalt a járműgyártó Sinara cég vezetőivel, amelynek termékeit világszínvonalúnak nevezte.     Az államtitkár arról is szólt, hogy a vegyesvállalat két évvel azt követően valósul meg, hogy az ITM és az orosz közlekedési minisztérium vezetője Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti tárgyalásai idején együttműködési megállapodást írt alá.    Az akkori memorandum értelmében a két ország közlekedési szakemberei együttműködnek a kutatás-fejlesztés és a képzés területén is. A mostani tárgyalások során a felek egyebek között egyeztettek a vasúti karbantartás korszerűbb rendszerének bevezetéséről digitális technológiák alkalmazásával, valamint a határátkelés meggyorsításáról, amelyet korszerű nyomtávváltó tenne lehetővé.