Három izgalmas zöldautót nevezett az Audi

Év Magyar Autója

Audi
A győri Audi Hungaria gyár és a Porsche Hungaria Audi márkája ismét közösen neveztek autókat az Év Magyar Autója versenyben. A hazai gyártású autók között az Audi Q3 Sportback konnektoros változata indul az Év Magyar Autója 2022 díjért, az Év Zöldautója 2022 elismerésért pedig az e-tron GT és a Q4 e-tron küzd.

A sportos és immár felvillanyozó győri kupé szabadidő-autó hálózatról tölthető hibrid hajtástrendszerével mintegy 45-50 kilométert is megtehet tisztán elektromos, azaz helyi szinten károsanyag-kibocsátás nélküli üzemben. Az Audi Q3 Sportback 45 TFSI e rendszerteljesítménye 245 lóerő, 400 newtonméteres nyomatéka 7,3 másodperces állórajtot (100 kilométer/óra sebességre) tesz lehetővé.

Audi

A Győrben gyártott karosszéria elemekkel összeszerelt Audi e-tron GT a prémium sportautók ligájában játszik: nagyon erős, nagyon gyors és nulla helyi kibocsátású. A laposan a padlózatba épített, 800 voltos lítiumion-akkumulátor kiemelkedő teljesítményt nyújt – a töltés (akár 270 kW töltőteljesítménnyel) és a hajtás tekintetében egyaránt. A fékezési és motorfék-fázisok alatti energia-visszatáplálás rendszerével a WLTP mérési eljárás szerint akár 487 kilométer hatótáv állhat rendelkezésre. Ennél is impozánsabb a 4,1 másodperces állórajt 100 kilométer/óra sebességre.

Audi Q4 40 e-tron

A szabadidő-autók kényelmét és a villanyautók technológiai fölényét hozza összhangba az elegáns Q4 e-tron, amelynek letisztult dizájnja karakteres formát kölcsönös az elektromos mobilitás jövőjének. Nem kíván kompromisszumot, befér az egész család és a csomagoknak is marad 520 liternyi hely. Teljesítménye 125-220 kW lehet, hatótávja elérheti az 520 kilométert, miközben álló helyzetből 6,2 másodperc alatt gyorsul fel száz kilométer/óra sebességre. Belépő változata állami támogatással is megvásárolható.

Év Magyar Autója díjak

Az Év Magyar Autója 2022 díjat a Magyarországon összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó milyen hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el a Magyar Év Autója 2022 díjat, amelyek kategóriájukban (kisautók, családi autók, üzleti autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek.

Szintén a zsűri – tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, Katona Mátyás, Miklós-Illés Kálmán – dönt több kategóriában (elektromos/hibrid városi autók, elektromos/hibrid szabadidő-autók, elektromos/hibrid prémium autók, elektromos és hibrid kishaszonjárművek) az Év Zöldautója 2022 díj várományosairól, legyenek azok villanyautók, vagy hálózatból tölthető hibridek. A Közönségdíj 2022 díj birtokosa pedig az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a jövő év eleji közönségszavazáson a legtöbben szavaznak. A szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2022 kitüntetést is. Ezt azok a hazánkban termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2021-es magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.

2021-es díjazottak

Az Autós Nagykoalíciós és a Járműipar.hu szervezésében az Év Magyar Autója díjakat először 2020-ban osztották ki, akkor 39 autót neveztek. 2021-ben 46 autó közül választott a zsűri. Az Év Magyar Autója 2021 díjat a gyártói kategóriában a Suzuki Vitara kapta, a Magyar Év Autója 2021 díjat különböző kategóriákban a Renault Clio, a Honda CR-V, a Volkswagen Tiguan, a BMW Z4, a Volkswagen Arteon Shooting Brake, az Opel Vivaro és a Ford Ranger Thunder nyerte el. Az Év Zöldautója 2021-ban a Volkswagen ID.3, a Hyundai Kona EV, a Toyota RAV4 Plug-in Hybrid és a Mercedes-Benz CLA 250 e modell lett. A Közönségdíj 2021 birtokosa a legtöbb közönségszavazattal a Suzuki Vitara, míg az Év Beszállítója 2021 oklevelet a – Bridgestone, a Continental, a Knorr-Bremse, a Salgglas és a SEGA egy-egy magyarországi gyára érdemelte ki. A zsűri 2022-ben is megválasztja az Év Autós Marketing/PR-szakemberét, az elismerést idén Hársfalvi János, a Suzuki marketingvezetője kapta.

További részletek: http://evmagyarautoja.hu/nevezes/