Váratlan fordulat Németországban

Németországban, DIW
Németországban a várt növekedés helyett csökkentek áprilisban a feldolgozóipari megrendelések a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.

Németországban áprilisban 0,2 százalékkal csökkentek a feldolgozóipar megrendelései az előző havihoz képest, a várt 1,0 százalékos növekedés helyett. Márciusban 3,9 százalékos volt a havi növekedés.
A megrendelések áprilisi csökkenését a beszállítói láncban jelentkező fennakadásoknak tulajdonítja a Destatis. Különösen nagy hatással volt az áprilisi adatok alakulására a Szuezi-csatornán április elején bekövetkezett, a nemzetközi tengeri teherforgalmat megbénító hajóbaleset.

Az egy évvel korábbihoz képest 78,9 százalékkal álltak magasabban áprilisban az alacsony bázis miatt, márciusban pedig 29,2 százalékkal haladták meg az előző évit a német feldolgozóipari megrendelések. Tavaly áprilisban ugyanis az előző havihoz képest 26,2 százalékkal estek vissza a megrendelések a német feldolgozóiparban a vírusjárvány következtében, előtte pedig márciusban 15,0 százalékos volt a megrendelések havi csökkenése.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások által nem érintett utolsó hónappal, 2020 februárjával összevetve a német feldolgozóipari megrendelései 9,9 százalékkal álltak magasabban az idén áprilisban.    Áprilisban a belföldi megrendelések 4,3 százalékkal csökkentek, a külföldi megrendelések pedig 2,7 százalékkal emelkedtek. A külföldi megrendeléseken belül az euróövezeti megrendelések 0,7 százalékkal emelkedtek, míg a többi országból 3,8 százalékkal.