Kellemetlen meglepetés Németországban

Németországban áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az előző havihoz képest az ipari termelés a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.

Áprilisban 1,0 százalékkal csökkent a német ipari termelés az előző havihoz képest, szemben a 0,5 százalékos növekedést jelző várakozásokkal és a márciusi 2,2 százalékos havi növekedéssel.     A várt növekedés helyett áprilisban bekövetkezett csökkenést a globális félvezetőáramkör-piaci hiánynak, valamint a beszállítói láncokban egyébként is fellépő fennakadásoknak tulajdonítja a statisztikai hivatal. Németországban a beszállítói fennakadásokat tovább súlyosbította a Szuezi-csatorna forgalmát megbénító hajóbaleset is.

A fogyasztási cikkek termelése 3,3 százalékkal csökkent áprilisban az előző havihoz képest, az alapanyagok termelése 0,2 százalékkal, a beruházási javak termelése pedig 0,1 százalékkal. Az építőipari termelés 4,3 százalékkal csökkent, az energiaipari termelés viszont 6 százalékkal emelkedett.     Az idei áprilisi ipari termelés 26,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az alacsony bázis miatt. A járványellenes korlátozások következtében ugyanis tavaly áprilisban 17,5 százalékkal esett vissza az ipari termelés az előző havihoz képest, előtte pedig márciusban 9,2 százalékkal.     A járvány által nem érintett utolsó hónaphoz, 2020. februárhoz képest az ipari termelés 5,6 százalékos elmaradásban volt az idén áprilisban.

A tavaly tavaszi visszaesést követően az év hátralévő részében növekedett az ipari termelés, a legnagyobb mértékben májusban és júniusban, havi 7,4 és 9,3 százalékkal. Az ipari termelés ezt követően az idén januárban indult újból csökkenésnek Németországban az ismételten életbe léptetett korlátozások miatt. Januárban 2,0 százalékkal, februárban 1,9 százalékkal csökkent havi bázison az ipari termelés, majd márciusban 2,2 százalékkal növekedett.