Kapkodják a Daciákat

Nőttek a Renault-csoport autóeladásai, értékesítési árbevétele viszont árfolyamhatások miatt csökkent az első negyedévben. Az éves eladások várható alakulásáról azonban az elektronikai alkatrészek hiánya miatt tartózkodott előrejelzést tenni a vállalat.

A Groupe Renault honlapján publikált negyedéves jelentés alapján a csoport 665 ezer járművet értékesített az első negyedévben, 1,1 százalékkal többet, mint 2020 első negyedévében. Ezen belül a Renault márkájú járművek értékesítése 1,3 százalékkal 433,7 ezerre emelkedett.     Európában a csoport eladásai 3,9 százalékkal, ezen belül a Renault márka eladásai 2,7 százalékkal mentek fel. Az értékesített 250,2 ezer Renault márkájú járműnek 23 százaléka, 42,9 ezer volt elektromos, vagy elektromosított hibrid.

A Dacia márka 121,2 ezer autót értékesített, 10,2 százalékkal többet mint a tavalyi első negyedévben. A Dacia Spring teljesen elektromos modellre már 10 ezer előrendelése érkezett a gyárnak.

A Lada márkából 90,5 ezret értékesített a csoport, 0,1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Oroszországban viszont 5,4 százalékkal nőttek az eladások.

A Renault-csoport az első negyedévben 10,015 milliárd euró bevételre tett szert, 1,1 százalékkal alacsonyabbra az egy évvel korábbinál. Árfolyamhatásokkal kiigazítva a bevétel 4,4 százalékkal növekedett. A Renault bevétele az Avtovaz nélkül 8,566 milliárd euró volt az első negyedévben, 0,3 százalékkal alacsonyabb a 2020 első negyedévinél. Az Avtovaz 2,3 százalékos csökkenéssel 685 millió euróval járult hozzá a Renault-csoport forgalmához. Árfolyamhatásokkal kiigazítva az Avtovaznak tulajdonított bevétel 20,9 százalékkal növekedett volna. A Mobility Services 5 millió euróval járult hozzá a csoport forgalmához a tavalyi 6 millió után. Az értékesítések finanszírozását támogató szolgáltatásokat nyújtó részleg (RCI Bank) bevétele 8,2 százalékkal csökkent 759 millióra.

Clotilde Delbos pénzügyi igazgató, vezérigazgató-helyettes a beszámoló alkalmából elmondta, hogy nagy nehézségeket okoz a csoport számára a járműelektronikai alkatrészekben és elektromos részegységekben világszerte bekövetkezett kínálati hiány. Mivel a helyzet alakulása egyelőre nehezen áttekinthető, a csoport “tartózkodik előrejelzést tenni éves termelésére vonatkozóan”. Februárban a Renault-csoport még a gyártás várhatóan 100 ezres csökkenését jelezte előre az idei évre.