Légijármű-műszerész technikusi képzés indul Debrecenben

Légijármű-műszerész technikusi és légijármű-szerelő technikusi képzést indít szeptembertől a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC), hogy biztosítsák a helyi repülőtér szakember-utánpótlását – közölte a DSzC kancellárja sajtótájékoztatón.

Tirpák Zsolt azt mondta, mintegy 1800 tanuló kezdi meg tanulmányait a centrum 11 intézményében, 10 százalékkal több, mint tavaly.     Tirpák Zsolt kiemelte: a legtöbb tanuló az informatika és távközlés, a turizmus-vendéglátás, a specializált gép- és járműgyártás, az építőipar, a gépészet, a vegyipar, az elektronika és elektrotechnika, a gazdálkodás és menedzsment területén kezdi meg tanulmányait Debrecenben az új tanévben, de jelentős létszámban vettek fel diákokat a közlekedés és szállítmányozás, illetve a szépségápolás területén is.

A légijármű-technikusok mellett – ugyancsak a helyi igényekhez igazodva – új szakként indítják el szeptembertől a vasútforgalmi szolgálattevő technikus-képzést is – jegyezte meg a kancellár.    Beszámolt arról is, hogy intézményeikben ezer tanuló tesz érettségi vizsgát a május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban. Ők még a szakgimnáziumi rendszerben zárják tanulmányaikat, számukra még egy év szakmatanulás, majd szakmai vizsga következik, ezt követően jelentkeznek a munkaerőpiacon vagy a felsőoktatásban.

Több mint kétezer diák tesz szakmai vizsgát, és válik ezzel jogosulttá, hogy a munkaerőpiacon képzett szakemberként jelenjen meg, vagy a felsőoktatásban folytassa tanulmányait. Közülük nyolcszázan felnőttként tesznek szakmai vizsgát – ismertette Tirpák Zsolt megjegyezve, hogy a végezett tanulók jelentős része vállalati környezetben jutott a gyakorlati ismeretekhez.