DIHK: javult a német autóipar helyzete

A válságból való kilábalás közepette az üzleti környezet javulása mellett továbbra is problémásnak ítéli meg pénzügyi helyzetét a német vállalatoknak közel a fele, a német ipari és kereskedelmi kamarák képviseleti szervezete, a DIHK jelentése alapján.

A DIHK (Deutscher Industrie- und Handelskammertag e. V.) 27 ezer gazdasági szereplő körében végzett felméréséből kiderül, hogy lényegesen jobbnak ítélik meg a gazdálkodási helyzetüket így a nyár elején az év elejihez képest, különösen az exportorientált termelőipari ágazatokban. “Ahhoz képest, hogy mi mindenen mentünk már át, egyre halványabb árnyék vetül a konjunkturális kilátásokra” – fogalmazott Peter Adrian, a DIHK elnöke.     Mindazonáltal a vállalatoknak még 43 százaléka ítéli meg “problematikusnak” a pénzügyi helyzetét, szemben az év eleji és a tavaly őszi felmérésekben kimutatott 47 százalékkal. A csőd veszélyével 5 százalékuk számol, ahogy az év eleji felmérésben is.

A tavaszi felmérés alapján a gazdasági szereplők közül minden harmadik jónak ítéli meg üzleti helyzetét és nagyjából ugyanennyi tartja rossznak. Minden negyedik megkérdezett számít helyzetének a javulására.     “Soha még nem tapasztalt rossz helyzetről” elsősorban a korlátozásokkal legközvetlenebbül érintett kulturális szolgáltató, vendéglátóipari és turisztikai ágazatokban tevékenykedő vállalatok számoltak be.     Jelentősen javult viszont a gépipar, az autóipar és az elektrotechnika tevékenykedő vállalatok üzleti helyzete.

Ellátási problémákat és áremelkedést jelentettek a vállalatok az energia, valamint olyan alapanyagok, mint a fa, a műanyag, az acél, és általában az építőanyagok terén. “Az ellátás biztosítása már az egyébként jól működő területeken is problémát jelent, mint az építőipar vagy általában a feldolgozóipar” – emelte ki Peter Adrian.    A legnagyobb kockázatokat a gazdaságpolitikai keretfeltételek és a lakossági belső fogyasztás nehezen felbecsülhető alakulásában látják a felmérésben megkérdezett gazdasági szereplők.     A DIHK az idén 3,0 százalékos GDP-növekedést vár Németországban a tavaly 4,8 százalékos csökkenés után.