Stabil pénzügyi eredmények az Audi Hungariánál

Az Audi Hungaria a magas termelési volumennek köszönhetően stabil pénzügyi eredményekkel zárta a kihívásokkal teli 2020-as évet. A munkatársak a koronavírus miatti korlátozások ellenére 1 661 599 motort és 155 157 autót gyártottak. A vállalat árbevétele 2020-ban 7,518 milliárd euró volt. Az Audi Hungaria a tavalyi évben tovább folytatta beruházásait, az összberuházás összege a vállalat alapítása óta meghaladja a 11,7 milliárd eurót. Az Audi Hungaria 12 226 munkatársat foglalkoztatott a tavalyi év végén, ezzel a vállalat továbbra is a régió egyik legnagyobb munkáltatója, valamint Magyarország legvonzóbb munkaadója. 

„2020-ban számos váratlan helyzetet éltünk át, amelyeken az összefogásnak köszönhetően sikerrel túljutottunk. Az elmúlt évben ismét bizonyítottuk, hogy az Audi Hungaria tartósan nagyszerű teljesítményre képes. Vállalatunk kiváló csapatának, valamint az innovatív, piaci igényekhez igazodó termékportfóliójának köszönhetően továbbra is kulcsszerepet tölt be a magyar gazdaságban és a Volkswagen-konszernben egyaránt.  A koronavírus pandémia erősebbé tett bennünket, így további beruházásokkal biztosítjuk vállalatunk sikeres jövőjét“- mondta Alfons Dintner, az igazgatóságának elnöke. Az Audi Hungaria győri online sajtótájékoztatóján megtudtuk, hogy a magyarországi dolgozók bónuszként a 2020-as munkájuk elismeréseként a fizetésük 0,5 szorosát vehetik kézhez a májusi fizetésükkel. Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria igazgatóságának tagja, személyügyi és szervezetfejlesztési vezető elmondta, hogy idén 11,2 százalékkal nő a vállalat dolgozóinak a bére. Ezt a tavaly megkötött hároméves bérmegállapodás teszi lehetővé, amely munkahelymegtartó garanciákat is meghatározott. Knáb Erzsébet kérdésre azt is elárulta, hogy mintegy 909 koronavírus-fertőzésről tudnak a vállalatnál, a március 18-i adatok alapján 288 aktuális fertőzöttről, 620 gyógyult kollégáról és egy elhunytról számolt be. Megerősítette, hogy ha felkérik, a vállalati oltási terv alapján rövid idő alatt képesek beoltani a teljes dolgozói létszámot.

dintner

2020-ban az Audi Győrben legyártotta a 38 milliomodik motort és a 1,5 milliomodik autót, a gyár karbonsemlegessé (többek között földhőt és napenergiát használ) vált és az év végén megkezdték a plug-in hibrid modellek gyártását. Ilyen járműből jelenleg napi 120-140 készül – erősítette meg Lez Zoltán járműgyártásért felelős igazgatósági tag.

Az Audi Hungaria 2020-ban 7,518 milliárd euró (2765 milliárd forint) árbevételt ért el. A vállalat a tavalyi évben is folytatta jövőbe mutató beruházásait, amelyek összege az elmúlt évben elérte a 171 millió eurót (62,9 milliárd forint). Ezzel az összberuházás értéke a vállalat alapítása óta meghaladja a 11,7 milliárd eurót (4303 milliárd forint). A vállalat beruházásai a következő területekre koncentrálódtak: az elektromobilitás területére, ezen belül az elektromos meghajtások és az Audi Q3 PHEV gyártására, valamint új motorvariánsok termelésének felfuttatására. Emellett jelentős beruházási terület volt a szerszámgyár kapacitásainak bővítése, például az Audi e-tron GT karosszériaelemeinek gyártásához.

Az Audi Hungaria 2020-ban is fontos lépéseket tett a jövő irányába. Az elektromos meghajtások és az Audi Q3 PHEV gyártásával a vállalat tovább halad az elektromobilitás útján. Jelenleg már folynak az előkészületek az elektromos meghajtások következő generációjának (prémium elektromos platform – PPE) gyártásához – két labdarúgópályának megfelelő új területen a jövőben 700 munkatárs három műszakban dolgozik majd -, amelyek a jövőben a konszern elektromos modelljeibe épülnek be. Az Audi Hungaria 2020 óta CO2-semlegesen működik és továbbra is elkötelezett a fenntarthatóság iránt. Az elektromotor termelés napi 700-ról 2700-ra nő, így a vállalat megcélozza 2021-ben a kétmilliós motorszámot.