Orosz repülőket gyártanak Pécsett

Szerződést írt alá az orosz Iljusin vállalat és a magyar Aviation Engineering az Il-103-as  repülőgépek magyarországi  modernizálásáról és gyártásáról – közölte az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium sajtóosztálya.

A tárca tájékoztatása szerint a felek megállapodtak a többcélú könnyű repülőgép korszerűsített változatának közös kifejlesztéséről, gyártásáról az Aviation Engineering pécsi bázisán. Az Il-103M a korábban gyártott egymotoros, négyüléses, dugattyús hajtóművel felszerelt repülőgép továbbfejlesztett változata lesz.

A modernizált Il-103 univerzális platform, amely a megrendelő igényének megfelelően többféle változatban előállítható: kiképzési, magánfelhasználási, turisztikai, sürgősségi orvosi ellátási, nehezen elérhető régiókba való utas- és teherszállítási, környezetfigyelési, járőrözési vagy mezőgazdasági célokra.

Az Il-103 szűzrepülése 1994-ben történt, a gépet 1997-től 2007-ig sorozatban gyártották a Luhovicki Repülőgépgyárban. Összesen mintegy 60 darab készült belőle. Mivel a típus oktatórepülőként is használható, Oroszországban “repülő iskolapadnak” nevezték el.