Elektromos Ikarus Fehérváron

Székesfehérváron folytatódik a Zöld busz demonstrációs mintaprojekt, februárban egy elektromos meghajtású Ikarus City Pioneer típusú busz közlekedik menetrend szerinti forgalomban.

A Zöld busz demonstrációs mintaprojektben nyolc városban és egy kiemelt régióban próbálhatják ki az utasok a járműveket, eddig Debrecenben, Békéscsabán és Nyíregyházán bizonyítottak az e-buszok, most Székesfehérváron teljesítenek szolgálatot.

ikarus_zoldbusz_fehervar

Fehérváry Tamás, az Electrobus Europe Zrt. ügyvezetője az Ikarus számára fontos mérföldkőnek nevezte, hogy évek óta először újra Ikarus busz állt forgalomba Székesfehérváron. Megjegyezte, hogy a busz több mint 50 százalékos hazai hozzáadott értékkel készül, ezt a jövőben szeretnék tovább növelni.    Az Ikarus City Pioneerról elmondta, hogy a forgalomba állított típus mellett további négy darab készült el az Ikarusnál, év elején pedig a sorozatgyártást is megkezdték. Elsőként negyven elektromos buszt gyártanak, idén százat terveznek legyártani.    A járműben 314 kilowattos akkucsomag van, ez 200-250 kilométerre elegendő zord hidegben is és gyorstöltéssel három óra alatt fel lehet tölteni maximumra.