Együttműködik a Geely és a Tencent

Okos autókban használt technológiák fejlesztésén fog együtt dolgozni a kínai Geely autógyártó és a Tencent kínai internetes óriásvállalat – jelentette be a Geely közleményben.

A két vállalat a digitalizáció, az okos műszerfalak, az önvezető technológiák és az alacsony szén-dioxid-kibocsátást célzó fejlesztések területein folytat majd stratégiai együttműködést egy új megállapodás alapján.

A Geely a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike, anyacége a Zhejiang Geely Holding Group, amelynek tulajdonában van egyebek között a svéd Volvo Car Corp. autógyár, a legnagyobb malajziai autógyártónak, a Protonnak többségi tulajdonosa, és hozzá tartozik még például a brit Lotus Cars 51 százaléka is. A cég korábban bejelentette, hogy közös vállalatot hoz létre a tajvani Foxconn elektronikai vállalattal abból a célból, hogy kész autókat, alkatrészeket és okos vezetési rendszereket, valamint az elektromos autókkal kapcsolatos konzultációs szolgáltatásokat nyújtsanak más autóipari vállalatok számára. A Baidu kínai internetes óriáscég pedig a múlt hét elején közölte, hogy elektromos járműveket gyártó, közös céget hoz létre a Geely-vel.

A Tencent és a Geely első alkalommal 2018-ban folytatott együttműködést egymással, akkor a kínai állami vasútvállalattal közösen hoztak létre egy vállalatot egyebek mellett nagy sebességű wifi és egyéb, digitális szolgáltatások fejlesztése céljából. Egy 2019-ben kötött megállapodásnak köszönhetően pedig a Geely több modelljében alkalmazzák a Tencent járműipari alkalmazásait.