Új k+f programot indít a fehérvári alumíniumgyártó

Az Arconic-Köfém Mill Product Hungary Kft. 860 millió forintos költségvetéssel indított kutatás-fejlesztési projektet annak érdekében, hogy egy innovatív technológiafejlesztés eredményeként nagy teljesítőképességű, többrétegű, a jövő piaci igényeit kielégítő hengerelt alumínium termékeket gyárthasson.

A cég tájékoztatása szerint a fejlesztés három év alatt valósul meg, ehhez a vállalat 400 millió forint támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Az Arconic szerint a kutatás-fejlesztési munka eredményeként jelentős versenyelőnyre tehetnek szert és tovább növelhetik termelési kapacitásaikat.    A támogatott projekt célja olyan üzemszerűen alkalmazható eljárás kidolgozása, amellyel a jelenleg széles körben használt technológia korlátai feloldhatók és ezáltal gyárthatóvá válnak olyan többrétegű, hengerelt alumínium termékek, melyek alapjául szolgáló ötvözetek jelenleg nem társíthatók. Továbbá a projekt tárgyát képező, jövőbe mutató műszaki alkalmazással az új piaci követelményrendszereket is teljesíteni tudják, mivel jelenleg nincs olyan gyártástechnológia, amivel az alapanyaggyártók képesek lennének lefedni az egyre fokozódó vevői igényeket.

Az Arconic Inc. április 1-jei, világszintű szétválásával Magyarországon is külön vállalatként folytatja tevékenységét a Howmet-Köfém Kft. és az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., így lezárt üzleti évük még nincs.    A nyilvános cégadatok szerint az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. jogelődje, az Arconic-Köfém Kft. a tavalyi üzleti évben 246,7 milliárd forint árbevétel mellett 38,1 milliárd forint nyereséget realizált. A társaság 2018-ban 31,7 milliárdos nyereséget és 247,9 milliárd forint árbevételt ért el.