Melyik lesz az év kishaszonjárműve?

Magyar Év Autója 2021

Az Év Magyar Autója versenyben idén rekordszámban neveztek autókat a hazai autógyártók és importőrök. A Magyar Év Autója 2021 díj kishaszonjármű kategóriájába öt autót jelöltek.

Kishaszonjármű sokféle van, ezt tükrözi, hogy a Magyar Év Autója 2021 díjra jelöltek furgonokat és pickupokat egyaránt, így a szervezők úgy döntöttek, hogy két díjazott modellt választhat ki a zsűri (tagjai: Csordás Gábor, Gulyás Péter, Katona Mátyás, Miklós-Illés Kálmán, Biró Csongor).

Jelölt kishaszonjárművek: Fiat e-Ducato, Opel Vivaro (furgonok), Ford Ranger Thunder, Nissan Navara, Toyota Hilux (pickupok)

Fiat e-Ducato
A 90 kW-os villanymotorral hajtott elektromos Ducato ugyanazokban a méretekben és karosszéria-kialakításokban érhető el, mint dízel megfelelője, azaz furgonként, vezetőfülkés alvázas teherautóként vagy 5-9 kisbuszként. A főleg városi csomagszállításra alkalmas e-Ducato raktere 10-17 köbméter lehet, a legnagyobb hasznos teher, amivel elbír 1950 kilogramm. Kétféle akkumulátor csomaggal választható, a 47 kWh-s kapacitású 220 kilométeres, a nagyobb, 79 kWh-os pedig 360 kilométeres hatótávot ad (NEDC norma szerint). Váltakozó áramú töltőn 7, 11, illetve 22 kW-tal lehet tölteni (utóbbi kettő opciós), egyenáramon maximum 50 kilowattal.

educato

Opel Vivaro
Az Opel Vivaro új generációs platformon kínál testre szabott ajánlatokat: készül zárt Cargo furgon, dupla fülke hat személyig, fülkés alváz és kombi, ezenkívül először kapható kettő helyett háromféle hosszúság (4,60, 4,95 és 5,30 méter). Maximum 6,6 köbméteres raktérben akár 1400 kilogramm hasznos terhet vihet el – 200-zal többet az eddiginél. Vontatóként is erősödött az új Vivaro: az utánfutó 2500 kilós lehet, fél tonnával nehezebb, mint korábban. Csak magasságával szerénykedik, legtöbb variánsa 1,90 méteres, így behajthat mélygarázsokba, bevásárlóközpontokba, hogy az üzlethez közel rakodhasson. A kompakt új Vivaro a perfekt városi áruterítő, amely immár teljesen elektromos változatban is rendelhető.

Opel-Vivaro-505760

Ford Ranger Thunder
Európában mindössze 4500 példányt forgalmaznak a Ford Ranger legújabb, Thunder kiadásából. Exkluzív külső és belső dizájn-megoldásokkal varázsoltál még izgalmasabbá a 2020-as Év Pickupját, alapáron kínálva több extrát. A Ford kétliteres EcoBlue dízelmotorjának biturbó változatával hajtott gép teljesítménye 213 lóerő, forgatónyomatéka pedig 500 Nm, és az erőforráshoz tízfokozatú automata sebességváltó csatlakozik, amely mind az országúton, mind pedig terepen simán kapcsolva, erőlködés nélkül továbbítja a kerekek felé a vonóerőt. Alaphelyzetben mindkét turbó lélegezteti a motort, magas fordulatszámnál viszont lekapcsol a kisebbik, ezáltal a nagyobbik elő tudja hívni a blokk maximális erejét. A rendkívül népszerű Ranger Wildtrak sorozatból kialakított Ranger Thunder hatásosan ötvözi a látványos megjelenést, az optimális vontató képességet és kemény összkerék-meghajtást.

FORD_RANGER_THUNDER_03
Nissan Navara
A klasszikus duplakabinos pickup az egyik legsokoldalúbb haszonjármű a magyar piacon. Ha kell családi autó, ha kell munkagép, ha kell szabadidős tevékenységet kiszolgáló eszköz, igazi mindenes. Tavaly ráncfelvarrást kapott a modell, 2,3 literes dízelmotorjának teljesítménye változatlanul 163 és 190 lóerő lehet, de egy helyett két turbó támogatja, így a teherautó teljesíti az Euro 6d-temp norma előírásait. Újak a LED-fényszórók, új kézi váltót kapott és a felnikínálat is gazdagodott. Összes verziójában hátul multilink a futómű, nőtt a teherbírás és 25 milliméterrel magasabbra került a plató. Hátul is elfogadható a térkínálat, az utastér minősége, kialakítása és felszereltsége teljességgel személyautós.

Nissan Navara Double Cab

Toyota Hilux
A legendás Toyota Hilux kívül-belül megújult: a robusztus dizájn még erőteljesebb, hatásosabb kiállást és tekintélyt parancsoló, presztízst jelentő megjelenést ad a modellnek, miközben a vadonatúj, 2,8 literes motor még jobb teljesítményt biztosít országúton és terepen egyaránt, amihez továbbfejlesztett műszeregység és multimédia technológia társul. Az 500 Nm forgatónyomatékú erőforrás 10 másodperc alatt gyorsítja a Hiluxot álló helyzetből 100 kilométer/órára. A kettős célú és szabadidős igényeket legmagasabb szinten kielégítő új, 2,8 literes motor az extrakabinos és duplakabinos kivitelekhez rendelhető, és a vonóerőt hatfokozatú manuális vagy hatfokozatú automata sebességváltó továbbítja a négy kerékhez. A modell 1 tonnás teherbírása és 3,5 tonnás vontató képessége ezentúl a négykerék-meghajtású változatok mindegyik felépítményéhez (szimplakabinos, extrakabinos és duplakabinos) rendelkezésre áll.

hiluxel3-4front