Felhagy az önvezetéssel az Uber

Az Uber felhagy az önvezető járműtechnológia költséges fejlesztésével és eladja az ezzel foglalkozó érdekeltsége, az Uber Advanced Technologies Group (ATG) vállalat többségi tulajdonát az Aurora start-up technológiai fejlesztő cégnek.

A 2017-ben alapított Aurora szoftver alkalmazásokat, hardver szükségletet és adatkezelési szolgáltatásokat egyaránt magában foglaló “Aurora Driver” önvezető járműtechnológia platform kifejlesztésével foglalkozik személygépjárművek, haszongépjárművek és nehéz tehergépjárművek számára. Az Aurora technológiai együttműködést folytat az Amazon vállalattal, valamint a Hyundai és Kia autógyárakkal, az Uber azonban az első fuvarmegosztó szolgáltatóval létrehozott együttműködése.

A két cég közös bejelentése alapján az Uber az ATG értékesítésével tulajdonképpen technológiai fejlesztési együttműködésre lép az Aurora vállalattal, mivel egyúttal 400 millió dollárt be is fektet a cégbe és 26 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik benne. Az Uber vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi pedig tagja lesz az Aurora igazgatótanácsának.

Chris Urmson, az Aurora vezérigazgatója elmondta, hogy az ügylet alapján a cég piaci tőkerétéke 10 milliárd dollárra tehető. “Az együttműködés első terméke a teherszállításban lesz hasznosítva, de dolgozunk a könnyű járművekben alkalmazható rendszeren is, azzal a céllal, hogy alkalmazásaink megjelenhessenek az Uber fuvarszolgáltatási hálózatában is” – mondta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az Uber nem rendelkezik ugyan “előjogokkal” az Aurora által kifejlesztett rendszerek felett, de a két cég “preferált viszonyt” tart fenn egymással.    Az Uber a harmadik negyedévben 18 százalékos forgalomcsökkenés mellett 1,1 milliárd dollár veszteséget szenvedett el.