75 Boeing 737 MAX modellt rendelt a Ryanair

737 MAX
Újabb 75 darab Boeing 737 MAX utasszállító repülőgépet rendelt csütörtökön a Ryanair légitársaság, nem sokkal azt követően, hogy az Egyesült Államok légügyi hatósága (FAA) visszavonta a két légikatasztrófában érintett, újgenerációs típus repülési tilalmát.

“A Boeing MAX csodálatos repülőgép” – szögezte le Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója.    Az Európa legnagyobb fapados társaságának számító Ryanair korábban 135 darab Boeing 737 MAX-re adott le rendelést, ehhez jönnek hozzá az újabbak. Mint közölték, az első gépeket jövő év elején szállítják majd le a tervek szerint, az utolsókat pedig 2024 végén.    A gép listaára alapján az ügylet értéke meghaladhatja a kilencmilliárd dollárt, a légitársaságok azonban gyakran kedvezményeket tudnak kialkudni.    A mostani a géptípusra leadott legnagyobb megrendelés 2018 óta.

A Boeing 737 MAX első légikatasztrófája 2018 októberében volt, akkor a Lion Air JT610-es járata zuhant le, fél évvel később az Ethiopian Airlines ET302-es járatát teljesítő gép szenvedett balesetet. Mindkét eset nem sokkal a felszállás után történt, a vizsgálatok kiderítették, hogy a MAX új fejlesztésű átesésvédelmi rendszere műszaki hiba és tervezési hiányosságok miatt úgy érzékelte, a repülőgép átesett, ezért lefelé nyomta a gép orrát. Ebből a helyzetből a pilóták már nem tudták kihozni a gépet, és lezuhantak.    A Boeing több milliárd dollárt fordított a gép áttervezésére, a tilalom visszavonásával egyidejűleg a hatóság légialkalmassági direktívát adott ki, ebben rögzítették, hogy milyen módosításokat kell végrehajtani. Emellett előírták a korábban nem kötelező, pilótáknak szóló átképzési program teljesítését is.

Az FAA jóváhagyása, a műszaki módosítások, valamint a pilótaképzés után a 737 MAX csak az Egyesült Államok légterében használható, a kanadai, európai, kínai, orosz és brazil hatóságok a korábbi szokástól eltérően önmaguk is bevizsgálták a repülőgépet, de hivatalosan még nem közölték, mikor adhatják ki újra a repülési engedélyt.