Zöldülnek a németek

Volkswagen-csoport
Októberben az előző havinál több, de az egy évvel korábbinál még kevesebb új autót helyeztek forgalomba Németországban a szövetségi gépjármű nyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) jelentése alapján. Az elektromos és hibrid járművek részaránya növekszik, a benzineseké csökkent a forgalomba helyezésekben.

Németországban 274 ezer személygépkocsit helyeztek forgalomba októberben, 3,4 százalékkal többet mint szeptemberben és 3,6 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. Az első tíz hónap 2,316 milliós forgalomba helyezéssel 23,4 százalékos elmaradásban van az egy évvel korábbihoz képest.     Az októberben a forgalomba helyezett új autók 42,1 százaléka volt benzines, összesen 115 ezer, ez az egy évvel korábbinál 29,8 százalékkal kevesebb. Dízelből 71 ezer került az utakra, ami az összes forgalomba helyezett új autó 26,0 százaléka, a tavaly októberinél 18,9 százalékkal kevesebb. Szeptemberben 45,5 százalék volt a benzinesek és 25,6 százalék a dízelek részaránya.

Alternatív hajtású autók minden fajtájából százalékban háromjegyű volt a forgalomba helyezések növekedése a tavalyihoz képest.     Teljesen elektromos autókból 23 ezret, az összes 8,4 százalékát helyezték forgalomba, 365,1 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A hibrid autók az összes forgalomba helyezések 22,9 százalékát tették ki októberben 138,5 százalékos növekedéssel a tavaly októberihez képest. Ezen belül a hálózatról is tölthető (plug-in) hibridek 257,8 százalékos éves növekedéssel 9,1 százalékos részarányt értek el az októberi forgalomba helyezésekben.    Szeptemberben 8,0 százalék volt az elektromos autók és 20,4 százalék a hibridek részaránya, ezen belül 7,6 százalékos a plug-in hibrideké.

A legnagyobb piaci részesedést, 17,2 százalékosat a VW márka érte el októberben 47 ezer, az egy évvel korábbinál 17,0 százalékkal kevesebb autó forgalomba helyezésével. Az év eleje óta 414 ezer VW márkájú új autó került a német utakra, az összes 17,9 százaléka.