Nem fogynak a gumik

téli gumi
A személyautó kategóriában a harmadik negyedévben 1,9 százalékkal, az év első kilenc hónapjában pedig 14,4 százalékkal kevesebb gumiabroncsot értékesítettek éves összevetésben az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetségének (ETRMA) tagjai – közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA).

A személygépjármű-abroncsok iránti kereslet várhatóan tovább csökken, mivel a koronavírus-járvány miatt több országban utazási korlátozásokat vezettek be.    A közlemény szerint az iparág számára – amely májusban érte el a mélypontot – most némi óvatos derűlátásra ad okot, hogy a teherautókhoz szükséges gumiabroncsoknál 2,9 százalékos, a mezőgazdasági járművek kategóriában 11,6 százalékos, a motoroknál és robogóknál pedig 26,7 százalékos növekedést mértek a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.     Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy e három szegmens összesített volumene – a darabszámot tekintve – a személyautó-abroncs értékesítés 10 százalékát sem éri el, ráadásul a január-szeptemberi időszakban ezekben a kategóriákban is visszaesést mértek.

A közlemény idézte Fazilet Cinaralpot, az ETRMA főtitkárát, aki elmondta, a válság komolyan sújtja az iparágat, a legrosszabb a helyzet a személyautó szegmensben, ahol 2019 harmadik negyedévéhez képest 14,4 százalékkal csökkent az értékesítés a csereként vásárolt abroncsoknál, és 30,4 százalékkal az autógyártóknak szállított piacon.    Hozzátette, a kilátások az év hátralévő részére vonatkozóan is komorak, kétszámjegyű csökkenéssel kell számolni.

Az európai gumiabroncs-ipar központi szövetsége az ETRMA, amely 4400 vállalatot és 370 ezer foglalkoztatottat képvisel az EU-ban, irodája Brüsszelben található. Az ETRMA tagok értékesítési volumene az iparág teljes globális értékesítésének 70 százalékát teszi ki, a szektor 10 vezető vállalatából 7 ETRMA tag. A tagok éves forgalma 75 milliárd euró, exportja 10,1 milliárd euró volt 2019-ben. Az unióban és a tagjelölt országokban 86 gumiabroncs gyártóüzem és 16 kutatási és fejlesztési (K+F) központ működik.

Az ETRMA magyarországi tagja, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA), amely 2011-ben alakult meg hét magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével. A HTA megalakulása óta tagja az ETRMA-nak. Magyarországon az Apollo-Vredestein, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Hankook, a Michelin és a Pirelli képviselteti magát önálló nagykereskedelmi egységgel, közülük 4 cég hazai gyártókapacitással is rendelkezik. Az ágazatban közvetlenül 6000 embert, közvetve pedig több mint 15 ezer embert foglalkoztatnak. A szövetség becslése szerint a magyar gumiabroncs-iparág a GDP 1,5-2 százalékát állítja elő. Az ágazat belföldi értékesítésének és exportjának értéke tavaly már meghaladta az 530 milliárd forintot.