Jól megy a csipgyártónak

Infineon, csiphiány, csip
Bevételeinek jelentős, közel 23 százalékos emelkedését prognosztizálta az októberben kezdődött új pénzügyi évére az Infineon német félvezetőgyártó, amely hétfőn közzétett gyorsjelentésében az elemzői várakozásokkal összhangban álló eredményekről számolt be.

A világ egyik legnagyobb félvezető áramkör gyártója, a müncheni székhelyű Infineon a koronavírus-járvány kirobbanása után, márciusban visszavonta pénzügyi előrejelzését, de azóta sikerült talpra állnia a kínai gazdaság és az autógyártás fellendülésének köszönhetően.     Reinhard Ploss, az Infineon vezérigazgatója közleményében úgy fogalmazott, hogy a vállalat “egy rendkívüli és nehéz pénzügyi évet zárt igen tiszteletre méltó negyedik negyedévvel”.

A pandémia hatását, valamint az olyan kockázatokat figyelembe véve, mint a járvány ősszel indult második hullámának feltartóztatására tett korlátozó intézkedések, a vállalat menedzsmentje azt javasolta, hogy 5 centtel kisebb, részvényenként 22 eurócentes osztalékot fizessenek a 2019-es pénzügyi év után.     Az osztalék visszafogásának hatását bőven ellensúlyozta az értékesítési árbevétel várható növekedése, így az Infineon 3,41 százalékos pluszban, 27,28 eurós árfolyamon indította a kereskedést hétfőn a frankfurti tőzsdén, ami több mint 40 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A járműelektronikai csipgyártásban világelső Infineon arra számít, hogy a 2021. szeptember 30-ával végződő pénzügyi évben 22,6 százalékkal, 10,5 milliárd euróra kúszik fel árbevétele.

Július-szeptemberben, a 2019-es pénzügyi év utolsó negyedében az Infineon 2,06 milliárd euró bevételt ért el, amiből a kiadások levonása után 15,1 százalék, 311 millió euró maradt meg. Az adózás utáni nyereség 161 millió euró, részvényenként 13 cent volt.