Vezettük a legújabb Suzukit

Bemutató

Idén frissítette a Suzuki a sportos kialakítású kompakt, Japánban gyártott kisautóját, a Swiftet. A ráncfelvarrás során még vagányabb külsőt, hatékonyabb hibrid rendszert és további biztonsági funkciókat kapott az autó. A Balaton környékén tettük próbára kézi és CVT-váltóval.

6

Hogy néz ki?

A Swift már régóta nagy népszerűségnek örvend az olyan autósok körében, akik a hétköznapokban divatos megjelenésre és élvezetes vezetési stílusra vágynak. A 2017-ben bevezetett Swift sikerességét jól mutatja, hogy a legjobb három közé jutott a World Urban Car Awards 2018 díjátadón, valamint 2019 végére mintegy 745 ezer darabot értékesítettek belőle több mint 119 országban. A modellt a tavaly a Suzuki a Magyarország Autója 2020 díjra jelölte. A modellfrissítés most még jobban kihangsúlyozza a Swift ikonikus kialakítását: a stílusos megjelenést ötvözi a legfejlettebb technológiákkal, mindezt modern köntösbe burkolva. Mostantól olyan elemekkel érhető el, mint a vízszintes króm díszítéssel ellátott sportos és háromdimenziós hűtőrács; a polírozott, könnyűfém keréktárcsa; a vadonatúj kéttónusú fényezések és a belső tér elegáns színválasztéka.

101

Hogy megy?

Az új K12D 1.2 Dualjet motort és a 12 voltos lágy hibrid meghajtást nagyobb kapacitású, 10 Ah-s lítiumion-akkumulátorral látták el, ami hatékonyabb üzemanyag-felhasználással társul. Ezt olyan fejlesztések teszik lehetővé, mint az elektronikusan vezérelt változó szelepvezérlés (VVT), a változó térfogatú olajpumpa vagy az elektronikus vezérlésű dugattyúhűtő fúvókák. A Hybrid 12V rendszer magában foglalja a könnyű és kompakt, generátorként és indítómotorként egyaránt működő integrált indítógenerátort (ISG), amely még nagyobb üzemanyag-hatékonyságot biztosít a 3 Ah-ról 10 Ah kapacitásúra megnövelt lítiumion-akkumulátornak köszönhetően. A Hybrid 12V rendszer a fékezés során felszabaduló mozgási energiát elektromos energiává alakítja, és eltárolja a lítiumion-akkumulátorban. Ezt később az integrált indítógenerátor (ISG) használja fel, amikor rásegít a gyorsításra vagy a start-stop funkció működtetésébe, így növelve az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát.

1

Mi változott?

A laikusok nem sok különbséget fedeznek fel a ráncfelvarrás előtti és utáni Swift között (új a hűtőrács, a LED-projektor, a nappali menetfény a lámpatestbe került, az igazi változás amúgy is a lemezek alatt történt. A K12D motor a K12C-hez képest 45 köbcentivel kisebb, sűrítési aránya 12,5 helyett 13, legnagyobb teljesítménye 66 kilowatt helyett 61 kilowatt, 120 newtonméteres nyomatéka helyett pedig csak 107-tel gazdálkodhatunk. Utóbbi percenként 4400 fordulat helyett már 2800-as fordulaton rendelkezésre áll. A felszereltség minden szinten gazdagodott, fűthetők a külső tükrök, GL szinttől adaptív a tempomat, radaros a vészfék, GL+ szinttől pedig már a forgalmi jelzéseket is felismeri az autó.  Sokat javult a biztonsága, a Swiftben olyan fejlett biztonsági technológiák szolgálják a vezető és az utasok nyugalmát, mint a kombinált érzékelős vészfékasszisztens, a sávelhagyásra és sávtartásra figyelmeztető rendszer, a távolsági fényszóró asszisztens vagy a holttérfigyelő. Ismét rendelhető viszkokuplungos összkerék-meghajtással a Swift, a ráncfelvarrott modellek felára mintegy 150 ezer forint az elődhöz képest. Ami nem változott az a garancia, továbbra is 3+7 évet ad rá az importőr (maximum összesen 200 ezer kilométerig). A hét év garancia a motor, a turbó, a sebességváltó és a hibrid rendszer elemeire vonatkozik.

2

Milyen vezetni?

A Suzuki Swift mindazt adja, amit ma egy kisautótól elvárhatunk, a menetpróbán az is kiderült, hogy jól össze is rakták az autót. Takarékosabb az elődjénél, autópályán rendesen meghajtva sem fogyasztott hat liternél többet 100 kilométerenként. Országúton, óvatos pedálkezeléssel öt liter alatti értékekkel számolhatunk, a profi aszkéták, akár négy literrel kevesebből is megjárnak 100 kilométert. Sportosan vezetve érződik, hogy elődjéhez képest kisebb a teljesítménye, de a városi forgalomban és előzésnél mindezért kárpótol a korábbinál sokkal alacsonyabb fordulaton elérhető maximális forgatónyomaték. A CVT-váltóval még lomhább a kisautó, de aki szereti kényelmesre hangolni a vezetést, az megtalálja az örömöt benne, a fogyasztás többlete elhanyagolható.

B. Cs.

125 4