Eldőlt, ki lesz az Opel importőre Magyarországon

A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta, hogy az AutoWallis leányvállalata, a Wallis Automotive Europe (WAE) Kft. legyen az Opel márka importőre Magyarországon,  emellett még három régiós országban is az AutoWallist választotta a márka importőrének a német autógyár – közölte a AutoWallis Nyrt.

A tájékoztatás szerint az Opel júliusban már Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában is az AutoWallis leányvállalatát bízta meg az importőri feladatokkal, ezekben az országokban még folyamatban van a versenyhivatali engedélyezés.     A magyar piac stratégiai jelentőségét és méretét mutatja, hogy tavaly mintegy 12 500 darab új Opel személyautót és kisteherautót értékesítettek, míg a másik három országban összesen 11 700 darabot.
Az AutoWallis-csoport történetének egyik legjelentősebb mérföldköve az Opellel kötött négy országra kiterjedő importőri együttműködés, a tavalyi eladások alapján várhatóan már 2021-ben jelentős bővülést mutathat az  csoport tagjai által értékesített járművek száma. A 15 autómárkát forgalmazó vállalat ezzel újabb jelentős lépéssel kerül közelebb ahhoz, hogy megvalósítsa stratégiájában kitűzött céljait: megduplázza árbevételét, és 2029-re a kelet-közép-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatójává váljon – közölték.     Megjegyezték azt is, hogy idén ez már a hatodik jelentős üzletfejlesztése, illetve akvizíciója a csoportnak itthon és a régióban. Ezek közé tartozik a legnagyobb magyar Opel és KIA kereskedés megszerzése; a Jaguar és Land Rover modellek magyarországi forgalmazásának megkezdése; a legnagyobb szlovén BMW márkakereskedés átvétele; részesedésszerzés a Nyugat-Magyarországon meghatározó pozíciójú, hét jelentős autómárkát értékesítő és szervizelő Iniciál Autóházban.

Az AutoWallis-csoport a közép-kelet-európai régió 14 országában gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel van jelen. A csoport tagjai közé tartozik a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna, valamint a Wallis Autókölcsönző.

A társaság 2019-ben a konszolidált IFRS adatok szerint 75,3 milliárd forintra növelte árbevételét az előző évi 63,1 milliárd forintról, a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) pedig 17 százalékkal 2,982 milliárd forintra bővült. Az AutoWallis csoport idén az első negyedévben 10 százalékkal, 20,2 milliárd forintra növelte árbevételét. A teljes átfogó eredmény 582 millió forint veszteség lett átmeneti és egyszeri hatások miatt, szemben az előző év azonos időszakának 116 millió forintos nyereségével. Az EBITDA 7 százalékkal, 35,7 millió forinttal 509 millió forintra csökkent az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest.