Próba: Volkswagen e-Up! – minimális fogyasztással

Ha a legkevesebbet fogyasztó villanyautót keresik, nem kell tovább kutakodniuk. A legkisebb Volkswagen egyben a márka legtakarékosabb autója. Teszteltük az Év Zöldautója 2021 díjra jelölt Volkswagen e-Up! elektromos kisautót.

Hogy néz ki?

A városi lét rákényszerít sok urbanistát, hogy biciklizzen, vagy tömegközlekedést használjon. Szerencsére Budapesten egyik sem lehetetlen küldetés. De ha már egy családban többeket szólít el reggelente a munka, esetleg kisgyerek is boldogítja szüleit, akkor bizony négykerekes megoldások után kell nézni. Ennek egyik legpraktikusabb, legolcsóbb, legtisztább és leginkább városi eszköze a Volkswagen Up!

8

Azzal a kritikával szembesítik állandóan az Up!-ot, hogy már nyolcéves konstrukció. Nekem pont ezért tetszik. Nincs túlspilázva, csakis a használati értékeit domborították ki, mindent tud, amit kell és villanyautóként városi használatra nincs jobb nála. Csak, ugye, nem lehet éppen kapni… Kincs, ami nincs. Az ősz ebben is változást hoz.

9

Sokat nem módosult elődjéhez képest a 3,6 méter hosszú (tengelytávja 2,42 méter), Pozsonyban gyártott Volkswagen e-Up!, de ami megújult (orrész, LED-es nappali fények, külső tükrökbe épített irányjelző), az elnyerte a tetszésemet. Belül áttekinthető, világos, modern. Praktikus, minimalista, ugyanakkor cuki és vagány. A tartozékként kapható USB-s mobiltelefon-tartó jó szolgálatot tesz, ezen keresztül lehet tölteni csak a telefonunkat. A tükrözésre azonban Bluetooth-on is képes, így a Spotify vígan megy rajta, letöltött maps and more alkalmazással pedig digitális műszerfalat is kaphatunk. Vicces a tolatókamera, amelynek képátlója kb. 3 centiméter. Apró, de hasznos, bár, ez a kicsi autó igazán jól átlátható manőverezés közben. Csomagtartója szerény, 251 literes (bővítve 959 literes). Álpadlóval majdnem teljesen sík felületet kapunk, alatta elférnek a töltőkábelek.

7

Korrekt a helykínálat, még hátul is elfér rövid távon két felnőtt, elöl csak vállban éreztem szűknek, valamint az üléslapot rövidnek. Egyszerű autó, belül is találunk kárpit nélküli felületeket, puritán, az e-Up! a ma elektromos népautója a Volkswagennél.

6

A tavalyi vérfrissítésnél a legfontosabb változás, hogy az e-Up! akkumulátorának a kapacitását megduplázták és a hatótávja kétszeresére nőtt, WLTP norma szerint 260 kilométer.

Hogy megy?

A villanymotor már indulástól nyomatékos, legnagyobb, 212 newtonméteres értékét 2750-es fordulatig adja, a 83 lóerős maximális teljesítményre 2800-12000 fordulat/perc tartományban számíthatunk. Fronthajtású, ha teljes gázzal indulnánk, lámpánál kapar, álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 11,9 másodperces alatt startol, végsebessége 130 kilométer/óra.

4

A bruttó 36,8, nettó 32,3 kWh kapacitású akkumulátorának helyigénye ugyanakkora, mint az elődé, csupán 15 kilogrammal nehezebb. A Magyarországon gyártott teljesítmény-elektronikával (Bosch), kábellel, akkuval és villanymotorral együtt a hajtáslánc 250 kilogrammot nyom a mérlegen, az e-Up! saját tömege 1160 kilogramm. Ehhez társul a jó légellenállás, Cw értéke 0,31. A 14 modulból álló akkumulátort két blokkra osztották, amelyeket az első és a hátsó ülések alatt helyeztek el.

11

Futóműve kényelmes, az alacsony tömegközéppont miatt szépen tartja a kanyarívet nagy tempónál is, nem kóvályog, nem billeg, ám autópályán könnyedén beleng a kamionok mellett. Pályán nem vezettem, csak a nulláson próbáltam ki, ha muszáj, ott is elvégzi a feladatot, de a kis villanyos inkább városban, elővárosban és országúton érzi jól magát. Rugózása feszesebb a hagyományos Up!-nál, kormányzása lágy. Az erőátvitelről egysebességes váltó gondoskodik, amelyet a Volkswagen alkatrészgyárában készítenek, csakúgy, mint az elektromotort és a magasfeszültségű akkumulátort. A visszatermelés mértékét váltókapcsolóval állíthatjuk, a kart hátra lökve a legerősebb B fokozatot kapcsoljuk, oldalra mozgatva pedig a lassítást négy fokozatban változtathatjuk.

14

Fogyasztása mérsékelt, nyári használatban országúton akár 350-380 kilométert is elmegy egy töltéssel, egy-két személlyel, kevés csomaggal. Nálam a legnagyobb kiírt hatótáv 389 kilométer volt, amit egy kis odafigyeléssel és alapos tervezéssel simán bevállaltam volna. A több mint 400 kilométeres használat során 8,5 kW/100 kilométer fogyasztást mértem (klíma nélkül), ami a legjobbnak számít villannyal a 17 éves praxisomban. A kicsi kocsi részt vett az augusztus eleji Év Magyar Autója közös zsűriteszten, ahol a kollégák erőltetve sem tudtak 8,7 kW/100 kilométeres fogyasztásnál többet ráerőszakolni. Persze, klímával, autópályán ennél magasabb fogyasztásra és rövidebb hatótávra számítsunk, télen pedig a hideg és a fűtés (nem hőszivattyús) miatt inkább a 200 kilométert célozzuk meg teljesíthető feladatnak.

16

A rendkívüli fogyasztást persze nem normál módban, hanem eco, illetve eco+ módban értem el, ilyenkor gyengébb a teljesítmény (68 lóerő/167 Nm, 115 km/h maximális sebesség, illetve 54 lóerő/133 Nm, 90 km/h maximális sebesség és korlátozott klímakomfort). Ha választani kell a teljesítmény és a hatótáv között, nem kérdés, melyik mellett döntök.

2

Töltése hosszas művelet, bár az elődje 3,6 kW-os töltési teljesítményéhez képest váltakozó áramon (AC) immár 7,2 kW-tal tölt, amivel 4-5 óra alatt lesz tele az akkumulátor. Hagyományos, 10 amperes házi konnektorból töltve egy éjszaka alatt 100 kilométerre tölthető fel az elektromos Up!, a teljes töltés legalább 17-18 óra. Egyenáramú villámtöltőn 40 kW-tal tölthető (DC, CCS-csatlakozóval).

3

Milyen vezetni?

Élvezetes vezetni, a mindennapokat feldobja, színt varázsol az életünkbe. Örültem minden közösen eltöltött percnek, városban biztos nem kellene nekem különb autó. Ellene szól, hogy törésbiztonsága elmarad a 2020-as években elvárhatótól, csak 3 csillagos.

Mennyibe kerül?

Az e-Up! a Skoda Citig iV-vel együtt a legolcsóbb villanyautó (volt) a magyar piacon, de az első hullámban elkapkodták. Állami támogatással és importőri kedvezménnyel tavaly 5 millió forintért kínált 275 példány mindegyike elfogyott. Idén szeptembertől várhatóan újra rendelhető. Az árát közvetlenül a piaci bevezetés előtt jelentik be, de a tavalyi árat csak a forint/euró árfolyama befolyásolhatja majd.

13

A beltérben vonzó alapfelszereltség várja az utasokat: így például a Bluetooth csatlakozásra alkalmas rádió, okostelefon-tartó és USB-csatlakozó, elektronikusan szabályozható klímaberendezés, első elektromos ablakok, továbbá alapnak számít a sávtartó asszisztens, és összesen hat légzsák – 2 első-, 2 függöny- és 2 oldallégzsák – is. Szintén a széria részét képezi az biztonságiöv-kontroll, valamint az első ülésekbe integrált fejtámasz és a magasságállítós vezetőülés. A tesztautónkban ezen felül kaptunk esőérzékelőt, automatikus fényszóró-vezérlést és tolatókamerát. A városi vészfékezőrendszer alapból elérhető. Ez lézeres érzékelőkkel figyeli az autó előtti területet, és 30-ról képes megállítani az autót, elkerülendő a ráfutásos ütközést.

Képek és szöveg: Biró Csongor

15