Légkondis hálókocsik állnak forgalomba

A MÁV-Start az év végéig 22 használt, légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsival bővíti nemzetközi járműparkját a szlovákiai Wagon Service Travellel kötött szerződés alapján – közölte a vasúttársaság.

A MÁV-Start honlapján közzétett tájékoztatás szerint a vásárlásnak köszönhetően fokozatosan új vonatok indulhatnak, és bővülhet a meglévő járatok kapacitása is. A közel 3 milliárd forint értékű fejlesztést a vasúttársaság saját forrásból finanszírozza.     A járművek a MÁV-Start flottájával megegyező arculatot kapnak. A kocsik a decemberi menetrendváltástól fokozatosan állhatnak forgalomba. Az új kocsik a tervek szerint az Erdélybe tartó Corona éjszakai vonaton és a V4 országokba, tengerparti célpontokra közlekedhetnek majd.     A kocsik engedélyezett sebessége óránként 200 kilométer, a fékberendezés csendes futást biztosító tárcsás kivitelű. A zárt rendszerű mellékhelyiségekkel rendelkező kocsikban az utasigényekhez rugalmasan alakítható fülkék vannak, az ágyak száma a fülkén belül tetszőlegesen megválasztható. A kocsik egy része a széles ajtóknak és folyosóknak, a tágas fülkének köszönhetően kerekesszékkel közlekedők számára is hozzáférhető.

A MÁV-Start jelenleg 33 fekvőhelyes és hálókocsit üzemeltet, melyek közül csupán 15 légkondicionált. Az éjszakai vonatok iránti kereslet ugyanakkor stabilan növekszik, annak köszönhetően, hogy a járatok praktikus és környezetkímélő utazási lehetőségeket kínálnak például Zürichbe vagy Berlinbe is. A vonatok a városok központi pályaudvaraira érkeznek reggel, egy alvással töltött éjszakai utazás után.

A környezettudatosság erősödése, a környezeti szempontokat is mérlegelő közlekedési mód választása egész Európában és Magyarországon is tetten érhető tendencia. A vasúttársaság  a folyamatosan növekvő kereslet kiszolgálása, és az utasok kényelmes utazási körülményeinek megteremtése érdekében döntött járműparkja minőségi bővítéséről. A MÁV-Start a meglévő 15 légkondicionált háló, illetve fekvőhelyes kocsit is korszerűsíti az Utasellátó megújítását célzó átfogó programjában – írják.