Szolgálatban az új Volvók

Volánbusz
Megérkezett a Volánbuszhoz az a 15 új, Volvo 8900 típusú autóbusz, amelyek megvásárlásáról januárban kötött megállapodást a társaság a Volvo Hungária Kft.-vel – közölte a Volánbusz Zrt.

Az új járműveket július 7-én vette át a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona a Volvo Hungária Kft. ügyvezetőjétől, Illés David Viktortól. A 15 darab hosszú, szóló – nem csuklós – jármű értéke közel 1,2 milliárd forint.     Az új autóbuszok július 7-től kezdték meg szolgálatukat. Elsőként Pest megyében, az ősz második felétől pedig várhatóan a Budapest-Újhartyán, Budapest-Veresegyház-Erdőkertes, továbbá Gödöllő és Isaszeg-Dány térsége mellett a Miskolc-Kazincbarcika útvonalon találkozhatnak velük az utasok.

Az 53 ülőhelyes járművek alacsony belépésűek, akadálymentes kialakításúak, így kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Az új autóbuszokat környezetkímélő, Euro VI besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, wifivel és üléspáronként 1-1 USB-csatlakozási lehetőséggel szerelték fel.

A Volvo 8900 üzemeltetése az alumíniumból és acélból készített karosszéria kis tömegének köszönhetően a szokottnál gazdaságosabb és környezetkímélőbb. A szervizelés és a karbantartás az átadást követő 24 hónapban nem jár költséggel a Volánbusznál, mert a nyertes ajánlat tartalmazza ezeket a kiadási tételeket – írja közleményében a társaság.

A Volánbusz 2019 és 2022 között 3930 darab autóbusz beszerzését tervezi, így a vállalat teljes járműflottájának 60 százaléka lecserélődhet. A járműállomány fiatalítása része a fenntartható közösségi közlekedés elérése és Magyarország buszstratégiájának megvalósítása érdekében tett intézkedéseknek. A vállalat tervei szerint 2022 végéig 8,99 évre, 2031 végéig pedig 5,73 évre szorítaná le járművei átlagéletkorát.

A most érkezett járművekkel együtt 2018 őszétől már 747 új és újszerű autóbuszt állított forgalomba járműfiatalítási programja keretében a busztársaság, év végéig pedig további 119 jármű kezdi meg szolgálatát.