Legendát jelölt a Subaru

Év Magyar Autója

Egy igazi legendát jelölt a Subaru magyarországi importőre, az Emil Frey Import Kft. a Magyar Év Autója 2021 díjra nevezte a szabadidő-autók kategóriában a Forester e-Boxer modellt.

A Forester hossza 4625 milliméter, szélessége 1815 milliméter, magassága 1730 milliméter, tengelytávja 2670 milliméter, csomagtartója 509-1779 literes (VDA szabvány szerint). Motorja négyhengeres, kétliteres, 16 szelepes benzines boxermotor, legnagyobb teljesítménye 150 lóerő, legnagyobb nyomatéka 194 Nm. A villanymotor teljesítménye 12,3 kW/16,7 LE; maximális forgatónyomatéka 66 Nm.  Mivel Subaruról van szó, az intelligens összkerék-meghajtás természetes. A szimmetrikus összkerékhajtás rendszer minden pillanatban vonóerőt juttat mind a négy kerékre. Az összkerékhajtás legfontosabb elemei egy vonalban helyezkednek el, a jármű két oldala között tökéletes az egyensúly, az alacsony tömegközéppont pedig a leggyorsabb manővereket is élvezetté varázsolja.

A Subaru Forester e-Boxer modell sebességváltójába egy elektromos motort építettek be, amelynek a meghajtásáról egy nagy teljesítményű lítiumion akkumulátor gondoskodik. A vízszintes elrendezésű 2.0i Boxer erőforráshoz csatlakozó elektromos motor 30 százalékkal gyorsabb reagálást és lineárisabb gyorsítást ad. Hengerei 180 fokos szögben helyezkednek el, ezért a motorblokk minden más erőforrásnál alacsonyabb és laposabb. Ennek köszönhetően nemcsak a motor, hanem az egész jármű tömegközéppontja mélyebbre kerül, ami javítja az autó egyensúlyát. Emellett a dugattyúk pontosan egymással szemben mozognak, természetes módon csökkentve ezzel a vibrációt.

A Forester továbbfejlesztett első és hátsó felfüggesztése gyors kormányreakciókat és stabil futást biztosít minden útfelületen. A rugók feszessége és a lengéscsillapítók hangolása lehetővé teszi, hogy a Forester valóban többcélú járművé váljon, amely az út minőségétől függetlenül egyaránt magabiztos teljesítményt tud nyújtani. Első terepszöge 20,2 fok, a hátsó terepszöge 25,8 fok, az átlépőszöge pedig 21 fok, szabad hasmagassága 220 milliméter, ami nagyszerű autonómiát nyújt terepen.

Év Magyar Autója díjak

Nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri dönti el, melyik lesz 2021 „legmagyarabb”, illetve a magyar piacon a „legjobb” és „legzöldebb” autója. Összetett szempontrendszer alapján választják ki az adott évben nevezettek (magyarországi gyárakban összeszerelt autók) közül a „legmagyarabb” autót. Ugyancsak meghirdették a Magyar Év Autója 2021 díjat, amelynek birtokosa lesz a zsűri döntése alapján kategóriájában (kisautók, családi autók, üzleti autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a magyar piacon a „legjobb” autó. Továbbá kihirdették az Év Zöldautója 2021 díjat, a zsűri választja ki az adott évben nevezettek közül a „legzöldebb” autót két kategóriában (villanyautók és plug-in hibridek). Kiosztják az Év Beszállítója 2021 díjat, amely a magyarországi gyártóhellyel rendelkező autóipari vállalatok közül a “legmegbízhatóbb” beszállítót jelöli. Az összes nevezett autó közül a közönség szavazata dönti el, hogy melyik modell kapja a Közönségdíj 2021 díjat.

További részletek: www.evmagyarautoja.hu