Nem tragikus a cseh autóipar visszaesése

Csehországban az első öt hónapban 399 861 személygépkocsit gyártottak, 35,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, májusban a koronavírus-járvány miatti visszaesés 52 százalékos volt – közölte a cseh autóipari szövetség Prágában.

A három személyautógyár együttesen csak 62 184 kocsit gyártott az ötödik hónapban.      A legnagyobb csehországi autógyár, a német Volkswagen-konszernhez tartozó Skoda az első öt hónapban 263 589 személykocsit gyártott, 32,8 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.     A morvaországi Nosovicében működő dél-koreai Hyundai 79 790 kocsit állított elő, 39,5 százalékkal kevesebbet, mint egy éve.     A harmadik cseh autógyár, a Kolínban székelő francia-japán TPCA 56 302 autót gyártott, ami 42,3 százalékos visszaesést jelent éves összevetésben.

“Májusban fokozatosan beindult a gyártás. A legnehezebb hónap április volt, amikor az autóipar gyártása majdnem 90 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve. Bár most emelkedő pályára álltunk, az egész iparág hatalmas nyomás alatt van, a kereslet jóval alacsonyabb a korábban megszokottnál. Gazdaságilag nagy a bizonytalanság az egész ágazatban” – magyarázta Zdenek Petzl, a szövetség igazgatója újságíróknak.

Az Iveco autóbuszgyár az első öt hónapban 1537 autóbuszt gyártott, 16 százalékkal kevesebbet, mint egy éve.    Az egyetlen cseh motorkerékpárgyár, a Jawa 173 gépet állított elő a január-májusi időszakban, az éves szintű csökkenés 79,8 százalékos.