Legfontosabb modelljeit nevezte a Škoda

Év Magyar Autója

Skoda Octavia

Octavia
A negyedik generációs bestseller 4689 milliméteres hosszával a ferdehátú 19 milliméter, a kombi pedig 22 milliméterrel nyúlt a harmadik generációs modellen túl, szélessége 15 milliméterrel nőtt. A kombi változat csomagtartójának befogadóképessége 640 liter. A ferdehátú csomagtartója 600 liter, ami 10 literrel nagyobb, mint az előző generációnál. Az új orr-rész és a borotvaéles, keskenyebb új fényszórók látványos megjelenést nyújtanak, a tompított-, a távolsági-, illetve a nappali menetjelző lámpák alapkivitelben LED-esek, de felárért akár LED-mátrixosak is lehetnek. Forradalmi megújuláson esett át az Octavia vezetőfülkéje és utastere. Az átalakított műszerfal moduláris és különféle szintekre rendezett egy nagy, önálló központi kijelzővel. Az Octaviában mutatkozik be számos új biztonsági rendszer, például az új kikerülés-asszisztens, a balra kanyarodást segítő asszisztens, a kiszállás-figyelmeztetés és a helyi forgalom figyelmeztető funkció. Az Octavia további új szolgáltatásai közé tartozik a holttér figyelő rendszer, a prediktív sebességtartó automatika, amelyek – a közlekedési tábla felismerő rendszer frissített verziójával és a továbbfejlesztett sávtartó asszisztenssel, valamint a közlekedési torlódás asszisztenssel és a vészhelyzet-asszisztenssel – alkotják az átfogó utazási segédrendszert. A magyar piacon bevezetéskor háromféle motorral érhető el: az 1,5 literes, henger-kikapcsolású benzines TSI 150 lóerős, a kétliteres TDI dízelmotor pedig 115, illetve 150 lóerős lehet, utóbbi dupla kuplungos, hétfokozatú DSG váltóval rendelhető. A dízelmotorok a legújabb EVO generációból származnak, és akár 80 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot bocsátanak ki, az új twin-dosing kipufogógáz-kezelést alkalmazzák, ahol az AdBlue-t a két egymás után elrendezett katalitikus átalakító elé fecskendezik.

OCTAVIA_090-768x512

Kamiq
A 4,24 méter hosszú Škoda Kamiq az egyre növekvő népszerűségű városi szabadidő-autó szegmensben bővíti a cseh márka modelljeinek palettáját, és a jellegzetes SUV-erényeket – mint a megemelt szabad hasmagasság és üléspozíció – a kompakt modellek agilitásával és hatékonyságával ötvözi. A Kamiq emellett a legkorszerűbb információs- és vezetői segédrendszerekkel, tágas térkínálattal és számos okos megoldással szolgálja ki a családos, vagy a szabadidő-központú ügyfelek igényeit. A városi SUV az MQB platformon alapul, az üresen és fapadosan 1,25 tonnás Skoda Kamiq 1,79 méter széles, magassága 1,53 méter, tengelytávja 2,65 méter. A csomagtér kapacitása 400 liter, ami a hátsó ülések lehajtásakor 1395 literre nő. Opcionális kiegészítőként az első utasoldali háttámla is ledönthető, így akár 2,44 méter hosszú elemek is könnyedén szállíthatók. A Kamiq minden motorja közvetlen befecskendezéses és turbófeltöltővel rendelkezik. Fékenergia-visszanyeréssel és stop-start technológiával rendelkeznek, és megfelelnek a jelenleg legszigorúbb Euro 6d temp kibocsátási szabványnak. A belépő szintű motor egy 1.0 TSI 70 kW (95 LE) teljesítménnyel. A 85 kW (115 LE) teljesítményű 1.0 TSI 6 fokozatú sebességváltóval rendelkezik, de opcionálisan 7 fokozatú automata DSG váltóval is felszerelhető, és 200 Nm nyomatékot generál. A négyhengeres 1.5 TSI teljesítménye 110 kW (150 LE) és a legnagyobb nyomatéka 250 Nm. Az 1.0 G-TEC háromhengeres motorjának a teljesítménye 66 kW (90 LE) és a legnagyobb nyomatéka 145 Nm, és úgy tervezték, hogy földgázzal (CNG) is működjék. Dízelmotorral nem forgalmazzák hazánkban.

kamiq-scoutline-19-1920x1280

Év Magyar Autója díjak

Nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri dönti el, melyik lesz 2021 „legmagyarabb”, illetve a magyar piacon a „legjobb” és „legzöldebb” autója. Összetett szempontrendszer alapján választják ki az adott évben nevezettek (magyarországi gyárakban összeszerelt autók) közül a „legmagyarabb” autót. Ugyancsak meghirdették a Magyar Év Autója 2021 díjat, amelynek birtokosa lesz a zsűri döntése alapján kategóriájában (kisautók, családi autók, üzleti autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a magyar piacon a „legjobb” autó. Továbbá kihirdették az Év Zöldautója 2021 díjat, a zsűri választja ki az adott évben nevezettek közül a „legzöldebb” autót két kategóriában (villanyautók és plug-in hibridek). Kiosztják az Év Beszállítója 2021 díjat, amely a magyarországi gyártóhellyel rendelkező autóipari vállalatok közül a “legmegbízhatóbb” beszállítót jelöli. Az összes nevezett autó közül a közönség szavazata dönti el, hogy melyik modell kapja a Közönségdíj 2021 díjat.

További részletek: www.evmagyarautoja.hu