Kedvező hír az oroszoktól

Oroszországban jelentősen, több mint 50 százalékkal zuhant az új autók értékesítése májusban éves szinten, de a visszaesés már kisebb volt az áprilisinál.

A több mint hatszáz, Oroszországban tevékenykedő európai vállalatot tömörítő AEB azt közölte, hogy májusban 63 ezer 33 új autót helyeztek forgalomba, ami 51,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 130 ezer 846-nál. Áprilisban nagyobb, 72,4 százalék volt az éves szintű visszaesés.

A koronavírus terjedése miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök április 2-án először április 8-ig, majd április végéig rendelt el az országban általános kényszerszabadságot, amelyet menet közben május 11-ig meghosszabbított. Az új autók májusi éves szintű eladáscsökkenésének a mérséklődése áprilishoz viszonyítva részben azzal függ össze, hogy május 12-étől újraindult az élet az országban.

Az idén márciusban még több mint 162 ezer új autót értékesítettek, ami 4 százalékos növekedés volt 2019 márciusához mérten. Az újautó-értékesítés februárban 2,2 százalékkal csökkent, januárban viszont 1,8 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Oroszországban az idei első öt hónapban 478 ezer 135 új autót adtak el, 25,7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi mintegy 644 ezernél.

Májusban a legkeresettebb modell (ahogy tavaly május óta minden hónapban) a Lada Granta volt. Az eladási lista második helyén a Lada Vesta állt, a harmadik legkeresettebb márka pedig a Kia Rio volt.

Oroszországban tavaly 1 millió 759 ezer új autót adtak el, ami 2,3 százalékkal kevesebb a megelőző évhez képest.     Két éve az eladott új autók száma még 12,8 százalékkal nőtt éves összevetésben.