Nem vesznek japán autót a koreaiak

Dél-Korea autóexportból származó bevétele jelentősen visszaesett a idei első negyedévben részben a koronavírus miatt megcsappant kereslet hatására.

A dél-korai vámhatóság által közölt adatok szerint az év első három hónapjában 8,37 milliárd dollár értékben exportált az ország autókat, ami 10,1 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.    Az exportbevétel kétszámjegyű csökkenését jegyezték fel Németország, Nagy-Britannia és Oroszország esetében.    Az idei első negyedévben Dél-Korea autóimportja is csökkent, 1,3 százalékkal, 2,36 milliárd dollárra zsugorodott.     Messze a legnagyobb mértékben, 44,2 százalékkal a Japánból származó autóimport értéke zuhant, ami mögött részben a japán termékekkel szembeni, már hosszabb ideje tartó dél-koreai bojkott áll.

Japán és Dél-Korea viszonya a háborús kényszermunka kompenzációját övező nézeteltérések miatt romlott meg. A vita a kereskedelmet olyan szempontból érinti negatívan, hogy a két ország kölcsönösen megszigorította az egymás felé irányuló export szabályozását.