A Fiat Chrysler alá nyúlnak az olaszok

Az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles (FCA) konszern jogosult olasz állami hitelgaranciára annak ellenére is, hogy külföldön van a székhelye Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint.

Számtalan olasz dolgozót foglalkoztató olaszországi üzemekről van ugyanis szó – szögezte le egy sajtókonferencián.    Az olasz Fiat és a Chrysler egyesülésével létrehozott FCA csoport székhelyét 2014-ben Hollandiába helyezték át, adóilletőségét pedig Nagy-Britanniában jegyeztették be.     Olasz médiajelentések szerint az FCA 6,3 milliárd eurós hitelért folyamodott állami garanciával.    Az autógyár, az értesüléseket megerősítve, közölte, hogy tárgyalások folynak a kormánnyal az olasz SACE exporthitel-biztosító társaság által nyújtandó hitelgaranciáról. “Tárgyalásokat folytatunk az Intesa Sanpaolo pénzintézettel, a legnagyobb olasz bankcsoporttal egy 5 éves futamidejű hitelkeretről, ami kizárólag a csoport olaszországi tevékenységének a finanszírozását szolgálná” – fogalmaz a közlemény.    A konstrukció a beszállítói láncban dolgozó mintegy tízezer olasz kis- és középvállalatnak is további támogatást jelentene a konszern olaszországi üzemeinek április végi újraindítását követően – hangsúlyozta az FCA közleménye.

A konszern becslése szerint a járműipar az olasz bruttó hazai termék 6,2 százalékát állítja elő. Az FCA konszern 55 ezer alkalmazottat foglalkoztat Olaszországban.     Az FCA a napokban tette közzé negyedéves eredménybeszámolóját, amelyben 1,7 milliárd eurós veszteséget jelentett az első negyedévre vonatkozóan a járványvédelmi korlátozások következményei miatt.