Beszakadt a német autóipar

A statisztikák vezetése óta a legnagyobb mértékben esett vissza márciusban az ipari termelés Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.

Márciusban az előző havihoz képest ár, szezonális és naptári kiigazítással a várt 7,5 százalék helyett 9,2 százalékkal csökkent az ipari termelés Németországban a februári 0,3 százalékos havi növekedés után.    A havi csökkenés mértéke a statisztika vezetésének 1991-es kezdete óta a legnagyobb lett.    A feldolgozóipar termelése az előző havihoz képest 11,6 százalékkal csökkent márciusban. Az alapanyagok és alkatrészek termelése 7,4 százalékkal csökkent havi bázison, a fogyasztási cikkeké pedig 7,5 százalékkal. A tőkejavak termelése 16,5 százalékkal esett vissza. A gyógyszeripar termelése 11,8 százalékkal csökkent, a ruházati cikkek termelése pedig 11,5 százalékkal.    A legnagyobb, 31,3 százalékos termeléscsökkenés az autóiparban következett be.

Az energiatermelés csökkenése 6,4 százalékkal viszonylag mérsékeltnek bizonyult, az építőipar termelése pedig kismértékben, 1,8 százalékkal emelkedett márciusban az előző havihoz képest.    Az egy évvel korábbihoz képest ár és naptári kiigazítással 11,6 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg februárban 1,8 százalék volt az éves csökkenés.