Beruházás? Nein, nein, nein!

alumínium, Audi e-tron
A járványvédelmi intézkedések gazdasági következményei miatt megkurtították beruházási terveiket a feldolgozóipari vállalatok és nagy számban készülnek közülük létszámcsökkentésre is a német ipari és kereskedelmi kamarák szervezete, a DIHK felmérése szerint.

A DIHK felmérése Eric Schweitzer, a szervezet elnöke szerint “döbbenetes adatokat” tárt fel: a feldolgozóipari vállalatok közül minden második beruházásainak elhalasztására, vagy teljes törlésére készül. Az ezernél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál pedig már egyenesen kétharmados ez az arány. Holott a német feldolgozóipar normál esetben “innovációs motorként” semmilyen más ágazathoz nem mérhető mértékben fektet be kutatási-fejlesztési beruházásokba – mutatott rá a dpa hírügynökség által megtekintett dokumentumban.     A felmérés szerint egyetlen más gazdasági ágazatban sem voltak kénytelenek úgy “megnyomni a piros ceruzát” mint a feldolgozóiparban, miközben a gazdasági egészében 36 százalékos az arány. Mindemellett a vállalatok 43 százaléka általános költségcsökkentésre is készül, 35 százalékuk pedig létszámcsökkentésre. “Aggodalommal tölt el amikor azt látom, hogy saját jövőjükön kénytelenek spórolni az iparvállalatok” – mondta Schweitzer.

Bár a termelés több üzemben ha csökkentett kapacitással is, de folytatódott a korlátozások idején, “még messze vagyunk a normális állapotok helyreállásától” a DIHK elnöke szerint. A koronavírus-válság mély nyomot fog hagyni a vállalatok mérlegén – mondta. Még ha termelési volumen vissza is tér a megszokott kapacitáskihasználtságra, a vállalatoknál hiányozni fognak a beruházások finanszírozásához szükséges pénzeszközök. Aminek súlyos összgazdasági következményei lesznek, mivel a feldolgozóipar állítja elő a bruttó hazai termék egy negyedét.

A koronavírus-válság recesszióba taszította a német gazdaságot. Az első negyedévben az előző negyedévihez képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint 2,2 százalékkal, a 2009-es gazdasági válság óta a legnagyobb és a német újraegyesítés óta a második legnagyobb mértékben csökkent a bruttó hazai termék (GDP). A német kormány pedig a teljes évre hat százalékot meghaladó éves GDP-csökkenést vár. Gazdaságélénkítésre milliárdos összegeket mozgósított a kormány, miközben milliók kerültek részmunkaidős foglalkoztatásba.     Az erősen exportorientált német gazdaság nehézségeit csak tovább fokozzák a DIHK szerint a nemzetközi beszállítói láncokban bekövetkezett fennakadások és a kereslet visszaesése a világ több régiójában. A felmérésben a vállalatoknak mintegy a negyede számolt be alapanyagok, részegységek és szolgáltatások hiányáról a hozzáadottérték-termelő láncban, valamint logisztikai fennakadásokról. A termelővállalatoknak pedig a háromnegyede tapasztalta a kereslet és a megrendelések csökkenését.

A tapasztalt szállítási nehézségek és határzárak miatt a DIHK megállapítása szerint a feldolgozóipari vállalatok körében megindult a beszállítói hálózat átszervezése regionális és európai bázisra. A termelővállalatok és nagykereskedelmi cégek 17 százaléka kezdte meg új beszállítók keresését elsősorban Németországban és az uniós tagországokban. Azt, hogy hosszú távú, tartós folyamatról van-e szó még korai lenne megítélni Eric Schweitzer szerint. “Nagyon valószínű azonban, hogy a jövőben az iparvállalatok nagyobb hangsúlyt helyeznek majd az ellátási biztonságra a beszállítóik kiválasztásakor” – mondta.