Magyarország után Amerikában terjeszkednek a koreaiak

Második akkumulátorgyárát építi fel az Egyesült Államokban az SK Innovation Co. Ltd. – jelentette be a dél-koreai vállalat.

Az elektromos autók hajtásához alkalmas akkumulátorokat gyártó üzem 727 millió dolláros beruházással épül fel Georgia államban. Az építkezést júliusban kezdik el és 2023-ban fejezik be. Az üzem éves termelési kapacitása 11,7 gigawattóra áramtárolási kapacitású akkumulátor lesz. A Reuters hírügynökség értesülése szerint az SK Innovation az üzem termelési kapacitását a későbbiekben bővíteni tervezi, összesen 1,5 milliárd dolláros beruházási összeggel.

Az SK Innovation első amerikai üzemének építése a tervek szerint halad. Az üzem 2022-ben kezdi meg a termelést, és a Volkswagen elektromos autókat gyártó üzemét szolgálja majd ki Tennessee államban akkumulátorokkal, évi 9,8 gigawattóra mennyiségben.

Az SK Innovation Dél-Korea legnagyobb olajfinomító társasága viszonylag hamar megkezdte tevékenységének diverzifikálását elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok gyártására. A cég Dél-Korea mellett még Kínában és Magyarországon rendelkezik üzemekkel.

A Wood Mackenzie piackutató intézet prognózisa szerint az elektromos autók értékesítése az idén világviszonylatban 43 százalékkal esik majd vissza 1,3 millió példányra részben a járványvédelmi korlátozások keresletcsökkentő hatása, részben a lényegesen alacsonyabb olajárak miatt.