Automatizál a nagykanizsai beszállító

Csaknem 300 millió forint európai uniós támogatás felhasználásával fejlesztette a technológiát és bővítette kapacitását az ipari felhasználásra szánt, fröccsöntött műanyag alkatrészeket gyártó nagykanizsai Siroma-Plast Kft.

Az 1990-ben hőre lágyuló műszaki műanyagtermékek előállítására alakult Siroma-Plast Kft. termékei autóipari, elektronikai és gázipari felhasználásra készülnek, túlnyomórészt európai gyárakban alkatrészként vagy félkész termékként használják fel gyártmányaikat. Bizonyos alkatrészekkel közvetlenül látják el a multinacionális cégek kínai és amerikai gyárait.     A nagykanizsai cég fő megrendelői közé tartozik a Valeo cégcsoport, az Itron-Ganz Mérőgyár és a Schneider csoport. A folyamatosan növekvő kereslet miatt döntött a társaság a technológiafejlesztés és a kapacitásbővítő beruházás mellett.

Elsődlegesen a gyártási folyamat automatizáltságának fokozása érdekében egymást kiegészítő berendezésekből álló gyártósorokat alakítottak ki. A beruházás keretében korszerűsítették a gyártócsarnokot, napelemes rendszert építettek ki, továbbá fröccsöntő gépeket, a teljes gyártási folyamat automatizálását segítő célgépeket és termékeltávolító robotokat vásároltak, illetve a hatékonyabb termelést elősegítő vonalkódos rendszert is bevezettek.

A Széchenyi 2020 program keretében kiírt Ginop-pályázat segítségével a közel 855 millió forintos beruházáshoz több mint 299 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a vállalkozás. A beruházásnak köszönhetően a cég 150 munkahelyet tudott megőrizni és hosszú távon munkát biztosítani számukra a nagykanizsai üzemben.

A nyilvános mérlegadatok szerint a Siroma-Plast Kft. 2018-ban 7 milliárd 231 millió forintos nettó árbevételt ért el, ebből az exportbevétel 2 milliárd 372 millió forint volt. A 150 dolgozót foglalkoztató cég 617,6 millió forint adózott eredményt könyvelt el.