3D-nyomtatással készülnek az arcmaszkok

A koronavírus okozta válságra reagálva a Volkswagen-csoport megkezdte az arcvédő tartók gyártását 3D nyomtatással. Ez egy, az Airbus-szal és a „Mobility Go Additive” 3D-s nyomtatási hálózattal közös nemzetközi kezdeményezés része, amelybe mintegy 250 vállalat tartozik.

Az Airbus által kifejlesztett termékek Spanyolországba kerülnek, és az Airbus segítségével repülővel szállítják Hamburgból Madridba az alkatrészeket. Ezt az iparágazat közi kezdeményezést a spanyol hatóságok kérésére indították, mely a termékek országos terítését is elvégzi majd. A cél az, hogy minél többen viseljék ezeket az eszközöket. Ezen kívül a Volkswagen-csoport márkái számos más kezdeményezést is elindítottak orvosi segédeszközök előállítására.

 A Volkwagen által gyártott tartókba külsős cégek egy hagyományos műanyag fóliát helyeznek. Ezekkel a pajzsokkal az egész arcot átlátszó védelem borítja. A lehető legmagasabb szintű higiénia biztosítása érdekében a tartókat gyártó Volkswagen alkalmazottak kesztyűt és arcmaszkot viselnek. Gerd Walker, a Volkswagen-csoport termelési vezetője elmondta: “Csapatunk már teljes sebességgel dolgozik, hogy ezeket a sürgősen szükséges alkatrészeket a lehető leggyorsabban elkészítsük.” A gyártás nem csak a nagyméretű 3D-s nyomtatási központokban, Wolfsburgban és Ingolstadtban zajlik, hanem az Audi, a Bentley, a Bugatti, a MAN Truck & Bus, a Porsche, a Volkswagen személygépkocsik, a Volkswagen haszongépjárművek, a Volkswagen Group Components és a Volkswagen Motorsport egyéb üzemében is. A csoport jelenleg több mint 50 darab 3D nyomtatót használ üzemeiben folyamatosan további nyomtatókat adva ehhez a projekthez.

A Lamborghini, a Seat, a Škoda és a Volkswagen más orvosi készleteken is dolgoznak: A Volkswagen Navarra (Spanyolország) március végén megkezdte az arcvédők gyártását, és mintegy 1000 darabot adott át Navarra kormányának. A prágai Műszaki Egyetemmel együttműködve a Škoda kifejlesztett egy 3D nyomtatási eljárást újrahasznosítható FFP3 légzőkészülékek előállításához. A cseh egészségügyi minisztérium ezeket tovább terjeszti az orvosok, kórházak és ápoló személyzet számára. A Lamborghini átalakítja a szuper sportkocsi-gyártó részlegeit Sant’Agata Bolognese-ben sebészeti maszkok és plexiüveg védőpajzsok előállítására.

A maszkokat egy bolognai kórháznak adományozzák. A Seat jelenleg számos együttműködési kezdeményezésen dolgozik, köztük olyan mechanikus lélegeztetőkészülék gyártásán, amelyet Martorell-ben szerelnek össze, illetve az arcmaszk különböző modelljein, amelyek még hivatalos jóváhagyásra várnak. A Volkswagen South Africa maszkokat és arcvédőket is nyomtat, amelyek hivatalos jóváhagyásra várnak.

A Volkswagen-csoporton belül a több mint 30 szakemberből álló speciális munkacsoport irányítja a 3D nyomtatást. „Koordináljuk a specifikációkat, az anyagokat, a nyomtatási szoftvereket és az emberi erőforrások felhasználását a csoporton belül” – mondta Gero Corman, a Volkswagen-csoport digitális innovációjának vezetője.

A Volkswagen már több százezer orvosi arcmaszkot adományozott a németországi közegészségügyi rendszer számára. A Volkswagen-csoport úgy döntött, hogy további orvosi eszközöket, például arcmaszkokat és védőruházatot adományoz az egészségügyi központok és kórházak számára, összértékük körülbelül 40 millió euró. Ennek célja a németországi egészségügyi rendszer működésének fenntartása. Globális csoportként a Volkswagen a nemzetközi beszállítói és logisztikai hálózatát is felhasználja az orvosi berendezések és kellékek beszerzésének támogatására.