Év Magyar Autója 2020: Ezek az autók győztek

Hét modell kapott díjat

Sikeresen indult az Év Magyar Autója verseny első éve, az Autós Nagykoalíció és a Járműipar.hu szerkesztősége által szervezett díjakra a hazai járműgyártók többsége, a magyarországi autóimportőrök több mint fele benevezte valamelyik 2020-ban fontos autóját. A díjakra összesen 39 modellt jelöltek, ezek közül hét modell győzött a saját kategóriájában. Hat díjat a zsűri osztott ki, a hetedik díj sorsa közönségszavazással dőlt el.

A legtöbb modellt a Porsche Hungaria, az Opel Magyarország és a Magyar Suzuki jelölte. A nevezések lezárását követően haladéktalanul megkezdte a munkát az öttagú zsűri, amelynek az volt a feladata, hogy szakmai szempontok alapján eldöntse, melyik legyen az Év Magyar Autója, az Év Zöldautója és Magyarország Autója 2020-ban.

Év Magyar Autója 2020: Suzuki SX4 S-Cross

A díjra a Magyar Suzuki két esztergomi modelljét, az itthon csakis hibrid meghajtással készülő Vitarát és az SX4 S-Cross szabadidő-autót jelölte. Az Audi Hungaria Zrt. a győri gyártású, világszerte forgalmazott kompakt szabadidő-autóját, a Q3-ast nevezte.

Suzuki SX4 S-Cross

Nevezett autók: Suzuki SX4 S-Cross (győztes), Suzuki Vitara (ezüst fokozat), Audi Q3 (bronz fokozat),

Magyarország Autója 2020: Renault Clio, Seat Arona, Toyota Camry

A legnépesebb kategóriában 24 autót jelöltek a magyarországi importőrök. A nagyszámú jelölés és a jelölt modellek különbözősége miatt a szervezőbizottság úgy döntött, hogy nem egy, hanem három Magyarország Autója 2020 díjat oszt ki. Öt autó a kisautó kategóriában, tíz a családi autó kategóriában, kilenc pedig a szabadidő-autó kategóriában versengett az előkelő címért.

Renault Clio

Kisautók: Renault Clio (győztes), Opel Corsa (ezüst fokozat), Suzuki Swift (bronz fokozat), Hyundai i10, Suzuki Ignis,

Toyota Camry

Családi autók: Toyota Camry (győztes), BMW 3 (ezüst fokozat), Volkswagen Passat (bronz fokozat), Alfa Romeo Giulia, Fiat Tipo, Kia XCeed, Opel Astra, Peugeot 508 SW, Skoda Scala, Toyota Corolla

Seat Arona

Szabadidő-autók: Seat Arona (győztes), BMW X5 (ezüst fokozat), Citroen C5 Aircross (bronz fokozat), DS 3 Crossback, Nissan Juke, Opel Crossland X, Skoda Kodiaq RS, Suzuki Jimny, Toyota RAV4

Év Zöldautója 2020: Kia e-Niro, Opel Grandland X Hybrid4

Tizenkét zöldautót jelöltek az importőrök, mindegyikük kevesebb, mint 50 gramm szén-dioxidot bocsát ki kilométerenként. A nagyszámú jelölés miatt a szervezőbizottság és a zsűri ebben az esetben is két díj kiosztásáról határozott, a zsűri külön vizsgálta a konnektoros hibrideket és a villanyautókat.

Opel Grandland X Hybrid4

Hibridek: Opel Grandland X Hybrid4 (győztes), BMW 530e (ezüst fokozat), Mitsubishi Outlander PHEV (bronz fokozat)

Kia e-Niro

Villanyautók: Kia e-Niro (győztes), Mercedes-Benz EQC (ezüst fokozat), Audi e-tron (bronz fokozat), Jaguar I-Pace, Nissan Leaf, Opel Corsa-e, Peugeot e-208, Renault Zoe, Volkswagen ID.3

Közönségdíj 2020: Kia XCeed

2020. január 5-én indult és március 1-jén éjfélkor zárult az a közönségszavazást, amelyben eldőlt, hogy a 39 jelölt autó közül melyik lett az Év Magyar Autója 2020 Közönségdíj nyertese. A játékban összesen 5953-an vettek részt, közöttük 30 darab páros belépőt sorsoltak ki a szervezők az őszre halasztott AMTS 2020 nyitónapjára, öt szerencsés másodmagával és két gyermekkel az egri Hunguest Hotel Flórában, öt másik szerencsés másodmagával és két gyermekkel a galyatetői Hunguest Grandhotel Galyában tölthet el két éjszakát.

Kia XCeed

Rangsor: Kia XCeed (győztes), Suzuki SX4 S-Cross (ezüst fokozat), Kia e-Niro (bronz fokozat)

Év Beszállítója 2020

Az autógyári jelölések alapján öt magyarországi beszállító nyerte el a díjat, azaz bizonyult a hazai és külföldi autógyártók legmegbízhatóbb partnerének:

– BOS, Mosonszolnok                   

– Continental, Budapest

– Joyson, Miskolc                           

– Rehau, Újhartyán                       

– SMR Automotive Mirrors, Mosonszolnok

 

A versenyről

Minden évben nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri (tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Miklós-Illés Kálmán, Katona Mátyás, Kismartoni András) dönti el, hogy több kategóriában melyik lesz a “legmagyarabb”, illetve a magyar piacon a “legjobb” autó. 2020-ban a közönségdíjjal együtt hét Év Magyar Autója díjat kaptak a hazai forgalmazók és gyártók, további 14 dobogós modell pedig oklevélben részesül. 2021-ben a szervezőbizottság tervei szerint ennél is több kategóriában díjazzák az autókat.