Csökkenő exportra van kilátás

Németország

Az exportvolumen csökkenését várja az elkövetkező hónapokban a német feldolgozóipari vállalatok többsége a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének februári felmérése alapján.

A német iparvállalatok exportvárakozásait számszerűsítő mutató februárra vonatkozóan szezonális kiigazítással mínusz 0,7 pontra csökkent a januári plusz 0,8 pontról.     Egy évvel ezelőtt, 2019 februárjában még 7,4 ponton állt a mutató értéke. A mutató tavaly csökkent, legmélyebb értékét szeptemberben érte el mínusz 5,2 ponton. Decemberre azonban plusz 2,0 pontig emelkedett.    Az ifo felmérése alapján leginkább a német autóipari vállalatok aggódnak exportjuk várható csökkenése miatt, de a vegyiparban is terjed a kilátások pesszimista megítélése. Az export kismértékű csökkenésére számítanak a gépiparban is.    Az exportvolumen növekedésére számítanak viszont az élelmiszeripari vállalatok, az élvezeti cikkeket gyártó, valamint italtermékeket gyártó vállalatok.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy 2500 feldolgozóipari vállalat megkérdezésével felmérését az elkövetkező három hónapra vonatkozó exportvárakozásaikról. Az index pontértéke a növekedést és csökkenést váró válaszadók százalékos arányának a különbözete.