100 százalékos kihasználtsággal működnek a szervizek

A járvány hatása terjed a gazdaságban, vannak cégek, amelyek folytatják működésüket, mások bezárnak rövidebb-hosszabb időre, újabb ágazatok helyzete romlik.

A járvány hatását elsőnek az idegenforgalom és vendéglátás, majd a szálloda- és filmipar sínylette meg, de egyre több ágazatban jelentkeznek súlyos problémák, mint az ingatlanközvetítés, vagy az autókereskedelem. A termelésben elsőként a járműgyártásban kényszerültek reagálni a járványra a cégek, egymás után jelentették be a gyártás felfüggesztését, de mostanra már gyarapodott az érintett ágazatok száma, a működésüket fenntartó cégek komoly intézkedésekre kényszerülnek.

Jelentősen mérséklődött a forgalom az újautó-kereskedésekben a veszélyhelyzet bejelentése óta, a márkaszervizek viszont általában normális üzletmenetben működnek.

A Magyar Suzuki Zrt. azt közölte, hogy az érdeklődés a szalonokban az új autók iránt rendkívül gyenge, a megrendeléseket ugyanakkor kevesen mondták vissza. A 78 márkakereskedésük helyzete stabil, a 81 márkaszervizük forgalma alig változott. A Mercedes 18 értékesítési pontján és 31 szervizében egyaránt jelentős forgalomcsökkenést tapasztaltak – közölte a Mercedes-Benz Hungária. Az csak később derül ki, hogy “a krízis elhúzódása megrendíti-e és milyen mértékben a kereskedői és szervizhálózatot – tették hozzá. Eközben a Ford arról tájékoztatott: 43 szervizében nem érezhető forgalomcsökkenés, 100 százalékos kihasználtsággal működnek, 35 márkakereskedésében a rövid nyitvatartási idő miatt viszont már jelentkezik a visszaesés. Az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölte: a szalonlátogatások számában csak az utóbbi héten érzékelhető visszaesés, míg a megrendelések esetében a hatás később jelentkezhet. Az átmenetileg visszaeső értékesítés és a turizmus leállása miatt leginkább érintett autókölcsönzés lassulásának negatív hatásai érezhetők, ugyanakkor a szervizszolgáltatások a megszokott rend szerint folynak – írták.

A könnyűfém keréktárcsákat készítő, német tulajdonú Otto Fuchs Hungary Kft. március 30-án áll le, a termelést várhatóan egy hétre függesztik fel – közölte a vállalat gazdasági ügyvezetője hétfőn. Menyhárt Tibor elmondta: a társaság közel 500 munkavállalóját fizetett szabadságra küldik, miután az itt készülő felniket használó autógyárak többsége leállt. Hozzátette, amikor hasonló volt a helyzet Kínában, a cégcsoport ottani egysége szintén egy hét szünetet tartott, utána folytathatták a munkát.