Visszaesett a japán ipari termelés

Japán, Japánban, Japánból, japán
Jelentősen csökkent Japánban az ipari termelés a tavalyi utolsó negyedévben, és a kiskereskedelmi forgalom is a vártnál nagyobb mértékben esett vissza decemberben, amikor stagnált a munkanélküliség.

A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium (METI) azt közölte, hogy az ipari termelés 4 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedévben, ami a legnagyobb visszaesés 2013 óta.     Decemberben az ipari termelés ugyanakkor a várt 0,7 százaléknál nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal nőtt a novemberi 1 százalék és az októberi 4,5 százalék csökkenés után.    A cégek körében végzett minisztériumi felmérés szerint januárban 3,5 százalékkal, februárban pedig 4,1 százalékkal nőhet a japán ipari termelés.
A decemberi kiskereskedelmi forgalom 2,6 százalékkal csökkent éves összevetésben, és ezzel már a harmadik egymást követő hónapban jegyeztek fel visszaesést. A szakértői várakozások átlagában szerényebb, 1,8 százalékos forgalomcsökkenés szerepelt. Japánban decemberben stagnált a munkanélküliség, novemberhez hasonlóan 2,2 százalék volt. Elemzők 2,3 százalékot vártak.