Koronavírus: nem áll le a Fiat, de a németek aggódnak

A Fiat Chrysler szerint a koronavírus olaszországi megjelenése egyelőre nem befolyásolja a helyi járműgyártását; eközben Németországban aggodalommal tekintenek az olasz járványhelyzetre, attól tartanak, hogy visszaeshet a német export.

A Fiat Chrysler azt közölte, hogy a koronavírus olaszországi megjelenése egyelőre nem befolyásolta ottani  járműgyártását, a cég ugyanakkor szorosan figyelemmel követi a járvány terjedését Olaszországban.    Olaszországban elsősorban Lombardia és Veneto tartományokat érinti a koronavírus, ahol a Fiat Chryslernek nincsenek gyárai.

A járműgyártó egyben bejelentette, hogy csütörtökön újraindítja termelését a Szerbiában található kragujevaci gyárában, ahol a Fiat 500L autókat készítik. A termelést február 14-én függesztették fel, mert akadozott az alkatrészszállítás Kínából. A kragujevaci gyárban tavaly mintegy 40 ezer autó készült.

A német kereskedelmi és iparkamara (DIHK) arra figyelmeztetett, hogy az elsősorban Olaszország északi  részén megjelent járvány az ország ipari központját sújtja, és ez további bizonytalanságot szül a német exportálók körében.

A szervezet szerint Németország kereskedelmi forgalma az észak-olaszországi Lombardia tartománnyal akkora, mint Japánnal.     Németország tavaly több mint 68 milliárd euró értékben exportált Olaszországba, ahonnan 57 milliárd euróért importált.

Eközben a német iparszövetség (BDI) arra figyelmeztetett, hogy a német feldolgozóipar több ágazata, így a gép-, az autó-, a gyógyszer- és a papíripar komoly gondba kerülhet a következő hetekben, mert a koronavírus miatt Távol-Kelet felől fennakadások vannak a szállítási láncban.